На 103 години почина актьорът Кърк Дъглас.

"Нека завърша с думите, които му казах на последния рожден ден и които винаги ще са истина. Татко, обичам те много и съм горд, че съм твой син!" - написа Майкъл Дъглас в профила си във Facebook.

Неговото истинско име е Исур Даниелович и е син на руски имигранти от еврейски произход. Роден е през 1916 година в Ню Йорк и всички го познаваме с името Кърк Дъглас. Преди около 60 години, след като загуби желаната роля в историческия епос „Бен Хур“, Кърк Дъглас прие да изиграе робът бунтовник Спартак и стана един от най-известните актьори в целия свят.

„За света той беше легенда, актьор от златните филмови години, който изживя живота си щастливо. Но за мен и братята ми Джоел и Питър той бе просто татко, за съпругата ми Катрин (актрисата Катрин Зита Джоунс) – прекрасен свекър, за своите внуци и правнуци – любящ  дядо, а за жена си Ан – страхотен съпруг", написа Майкъл Дъглас. 

Кърк Дъглас е известен филантроп. Лауреат е на Президентски медал на свободата. Автор е на десет романа и мемоари. 

Когато станеш звезда, не се променяш. Всички около теб се променят. Кърк Дъглас

Поставен е под номер 17 в списъка на Американския филмов институт за най-великите мъжки екранни легенди на класическото холивудско кино.