Неговото истинско име е Исур Даниелович и е син на руски имигранти от еврейски произход. Роден е през 1916 година в Ню Йорк и всички го познаваме с името Кърк Дъглас. Преди около 60 години, след като загуби желаната роля в историческия епос „Бен Хур“, Кърк Дъглас прие да изиграе робът бунтовник Спартак и стана един от най-известните актьори в целия свят. Днес той навършва зашеметяващата възраст от 103 години, а съпругата му по-рано тази година стана на 100. И двамата са в сравнително добро здраве, като се има предвид възрастта им и умът им остава в добро състояние.

Снимка: Getty Images

Хората казват, че „няма нищо ново под слънцето“, но откакто съм се родил, планетата ни се е завъртяла около него 100 пъти. И при всяка обиколка наблюдавах как страната ни и целият свят се променят по начин, който родителите ми никога не биха могли да си представят. И продължавам да се изумявам с всяка следваща година.

Кърк Дъглас

Актьорът е бил свидетел на някои от най-големите събития в историята на света. Той е роден през Първата световна война и е участвал във Втората. Едва започнал актьорската си кариера, избухва войната и той се записва в армията. Там служи на подводница и почти загива, когато дефектно торпедо избухва твърде близо до подводницата. Дъглас успява да се спаси и след като прекарва известно време в болница е освободен от армията.

Актьорска кариера, успехи и „Спартак“

Когато станеш звезда, не се променяш. Всички около теб се променят.

Кърк Дъглас

След като се прибира след военната си служба, Кърк Дъглас става професионален актьор и участва в много роли на сцената и на екрана. През 1949 г. получава първата си номинация за „Оскар“ и се превръща в голяма холивудска звезда.

Снимка: Getty Images

В края на 50-те години, по време на Студената война, в Холивуд започва гонение срещу хора във филмовата индустрия, които имат връзки с комунизма. На много творци им е забранено да работят и един от тях е сценаристът Далтън Тръмбо. Той създава сценария на „Спартак“, режисиран от Стенли Кубрик, но като за много филми преди това, включително класиката „Римска ваканция“, го прави под фалшиво име. Кърк Дъглас обаче отказва да позволи сценаристът да не получи признание и се бори името му да бъде включено в надписите на епичната лента. Това помага и на други творци да излязат от Черния списък.

„Спартак“ тръгва по кината през 1960 година, получава много добри отзиви и печели четири награди „Оскар“. Филмът обаче е и обявен от някои групи за комунистическа пропаганда и започват протести пред кината, които го прожектират.

Снимка: Getty Images

Макар никога да не печели нито една от номинациите си за „Оскар“, Кърк Дъглас остава един от най-обичаните актьори за всички времена и през 1996 г. получи почетен „Оскар“ за цялостно творчество.

За да постигнеш каквото и да било, трябва да имаш смелост да се провалиш.

Кърк Дъглас

 Прочетете още за Кърк Дъглас и бракът му, който продължава вече 65 години >>>