Няма как да не познавате Мария Каракушева с поне един от музикалните й проекти "Classic In The House", "Classic In The Jazz" и "Grace On Air". Сега талантливата пианистка се заема с ново начинание съвместно с водещата на „България търси талант” Мария Силвестър - „Musical Metaphors”, което е само малък повод да се срещнем с нея, за да ни разкаже повече за себе си, вдъхновенията й и музиката като начин на живот.

С кой любим твой музикален идол от детството ти би желала да свириш на една сцена днес?

Идоли ми бяха класически композитори: Бетовен, Лист, Шопен, Чайковски, Рахманинов, Прокофиев, Шостакович, Дебюси... Много са!  Прекарвах часове, представяйки си как са композирали и изпълнявали своите творби. Исках да съпреживявам техните усещания чрез произведенията им, което само по себе си е изключително изживяване. За голямо съжаление се разминаваме в епохите и не е съвсем възможно да излезем на една сцена.

Кои съвременни музиканти харесваш и защо?

Възхищавам се на тези, които не притежават единствено талант, на който да разчитат, че ще им случи нещата просто така. Нужни са още много качества като харизма, постоянство, упоритост, гъвкавост, търпение... И тогава има шанс да станеш значим и да останеш в историята, като артист, дал нещо на света.

С кого би желала да си партнираш по даден музикален проект?

Усещам контекста на въпроса като препратка към новия ми проект с Мария Силвестър, с която този четвъртък ще дебютираме в Sofia Live Club. Наистина исках да реализираме нещо толкова авангардно и смело с нея. А иначе, обожавам да експериментирам и музикалните ми проекти доказват това. Като класически пианист се срещам с много колеги, с които съм готова да създадем нещо ново заедно. Важното е да имаш какво да кажеш, когато си на сцената.

Какво е най-силното ти вдъхновение днес?

Винаги е била и вероятно ще бъде музиката. Тя е безспирен извор на емоции и се чувствам щастлива, че имам възможността да се изразявам чрез нея.

Можеш ли да си спомниш за най-шантавото преживяване, което си имал като музикант?

Мисля, че предстои да ми се случи с Мария Силвестър. Двете достигнахме ново ниво в творчеството ни и синергията между нас е наистина силна. Отделно, случвало ми се е да свиря на един пърформанс в метрото, когато пристигаща мотриса ми отнесе нотите и продължих по памет, но тогава беше по-скоро забавно.

В какъв тип жанрове на музиката се чувстваш най-комфортно?

Най-голям опит имам с класическата музика, но обичам експериментите и те ме мотивират да творя. Обмислям и подготвям добре всяко нещо, с което излизам на сцена, затова се чувствам удобно във всичко, което представям.

Бъдещите ти проекти?

В края на май ми предстои концерт с проекта „Grace On Air”, където световни хитове на поп и рок изпълнители звучат с класически аранжимент, а есента ще представя голям юбилеен концерт в зала „България”.