"Винаги вярвайте в себе си, защото можете да го направите" - това е пътеводната светлина на 27-годишната Нора Ал Матруши, която бе избрана за първата жена космонавт от арабския свят.

Тя ще представлява Емирствата в Космоса заедно с колегата си Мохамед Ал Мула. Те са избрани сред над 4000 кандидати.

"Направихме тест за интелигентност, както и медицински тестове. След това проведохме няколко онлайн интервюта, като любимото ми от тях беше с други две жени астронавти от НАСА Ан Макклейн и Джесика Меър", разказа тя пред bTV.

Нора мечтае да се докосне до звездите от едва 5-годишна възраст. Любовта ѝ към Космоса се появява, когато гледа документален филм за Международната космическа станция. Вдъхновена от ролята на космонавтите, тя решава да учи машинно инженерство, за да може един ден да бъде като тях.

И успява, като 20 години по-късно тя вече се обучава в Космическия център на страната си.

"Досега подготовката ни върви добре. Аз и Мохамед учим руски език, получихме и лиценз за гмуркане. В момента времето в ОАЕ е прекалено горещо, но ни предстои да получим лиценз за частен пилот", допълва Ал Матруши.

Признава, че ако не беше поела по пътя на необятния Космос, е щяла да бъде зоолог и да обикаля света, за да помага на животните. Въпреки трудностите и безсънните нощи, Нора е успяла да съчетае работата с лични живот.

"Досега не ми се е налагало да правя жертви. Смятам, че ключът към организирането на ежедневието е управлението на времето - ако го правите, ще имате достатъчно време за семейството, приятелите и забавленията и в същото време няма да правите компромиси с качеството на работата и отговорностите си", смята космонавтката.

Мечтата на Нора е да стъпи на Луната, но преди това ѝ предстои обучение в Космическия център на НАСА в Хюстън.

Към децата в България, които бленуват да се докоснат до звездите, се обръща така: "Открийте страстта си, винаги си поставяйте високи цели и очаквания, не спирайте да търсите възможности и ако не може да намерите такива, създайте ги сами".

Вижте повече за Нора Ал Матруши във видеото в сайта на bTV Новините.