Само с 300 долара в ръка и големи мечти - така едва 17-годишната Диана Трухильо пристига в САЩ от родната си Колумбия, за да учи и един ден да стигне до Космоса. В началото не говори английски, няма и приятели. Налага ѝ се да работи като домашна помощница, за да се издържа. След години труд и много безсънни нощи в университета, нейните мечти се превръщат в реалност.

Днес тя е авиокосмически инженер в лабораторията за реактивно задвижване на НАСА и ръководи екипa, отговорен за роботизираното рамо на марсохода “Пърсивиърънс”, който през февруари се приземи успешно на Марс и започна да я изследва за условия на живот. Самата Диана е директор на полета до Червената планета.

Снимка: Getty Images

Най-големите й надежди са свързани с това чрез нейните усилия и тези на колегите й да може скоро, дори в рамките на годината, да се отговори на въпроса, който всички си задаваме: „Сами ли сме във Вселената?”, казва колумбийката в интервю пред Си Би Ес.

Опитът й като имигрант я мотивира винаги да дава всичко от себе си особено когато идва от страна, която има ограничени възможности.

Диана Трухильо е една от малкото испаноговорящи жени в тази специфична сфера на работа. Тя представлява милиони амбициозни колумбийци, които работят по пътя си към по-добър живот.

Снимка: Getty Images

„Родена съм и съм израснала в Колумбия, в моята страна насилието по улиците е ежедневие, именно заради това погледът към небето и звездите беше моето безопасно място", обяснява тя.

Колумбийката е живяла в крайна бедност само с майки си в Кали – град, който се приема за символ на трафика на кокаин и нарковойните. Идва от общество, в което жените не е прието да градят кариера и да постигат мечтите си. Една от причините, заради която иска да работи по изследването на необятния Космос, е да докаже на мъжете от нейното семейство, че грешат.

Трухильо завършва аерокосмическо инженерство в Университета във Флорида. През последната си година в учебното заведение кандидатства в Академията на НАСА и се превръща в първата испаноговоряща жена-емигрант, която е приета. 

Вижте повече за Диана Трухильо в сайта на bTV Новините.