Първото излизане в открития космос изцяло от жени космонавти в 61-годишната история на НАСА най-накрая ще се случи. Това дори ще се проведе няколко дни преди предвидения график - този петък.

Астронавтките Кристина Кох и Джесика Мейр, които първоначално трябваше да излязат извън Международната космическа станция на 21 октомври, сега планират да направят своята историческа екскурзия в открития космос на 18 октомври.

(Видео стрийм на НАСА можете да следите в YouTube)

Преди да стане инженер и астронавт на НАСА, Кристина Кох получава бакалавърска степен по електротехника и физика и става магистър по електроинженерство в държавния университет в Северна Каролина. Освен това тя провежда разширено проучване, докато работи в Центъра за космически полети Годард на НАСА. Точно преди да стане астронавт, тя служи в Националната администрация за океански и атмосферни влияния като ръководител на станция в Американска Самоа. На 14 март 2019 г. тя започва мисия на Международната космическа станция като летателен инженер в експедиция 59, 60 и 61. НАСА продължи мисията на Кристина Кох до февруари 2020 г., с което ще стане рекордьорка. Планирано е американската астронавтка да изкара 328 дни в орбита, което е рекорд сред жените. 

Преди да стане астронавтка на НАСА, Джесика Мейр е била асистент-професор по анестезия в Медицинския университет в Харвард, Бостън, след като защитава докторантура по сравнителна физиология в Университета на Британска Колумбия. Тя е изучавала физиологията на гмуркането и поведението на императорските пингвини в Антарктида, както и физиологията на планинските гъски, които са в състояние да мигрират над Хималаите. През септември 2002 г. Мейр служи като акванавт на екипажа на НАСА Extreme Environment Mission Operations 4 (NEEMO 4). През 2013 г. тя е избрана от НАСА в Astronaut Group 21. Мейр стартира на 25 септември 2019 г. мисията си на борда на Международната космическа станция на борда на "Съюз МС-15", където служи като летателен инженер по време на експедиции 61 и 62.

Профилът в Туитър на Международната космическа станция пусна съобщение, че излизането в открития космос ще се проведе "не по-рано от петък", като актуализира по-ранното съобщение на НАСА, че това ще се случи или в четвъртък или в петък рано сутринта.

През октомври 1984 г. Катрин Съливан стана първата жена от САЩ, извършила излизане в открития космос, а на Международната космическа станция от декември 1998 г. са извършени 220 космически излизания. Само 15 жени са участвали в излизания в открития космос, като всичките са били придружавани от мъже, според информация на Space.com. Това историческо излизане в открития космос ще бъде първо за Кох и четвърто за Мейр.

Първото излизане в открития космос изцяло от жени космонавти трябва да започне в 7:50 ч. EDT (около 15 ч. в България) и да продължи около 5 и половина часа, според информация на НАСА. Двете астронавтки ще заменят дефектирал регулатор на мощността, който работи от 2000 г. и не е успял да се активира, след като миналата седмица на космическата станция бяха поставени нови литиево-йонни батерии. 

Астронавтите на НАСА Кристина Кох и Енгрю Морган направиха планирано излизане в открития космос в сутринта на 11 октомври. Във видеото по-долу можете да вижите как Кох и Морган, облечени в своите скафандри, излизат от Международната космическа станция, за да заменят съществуващите никеловодородни батерии с нови, литиево-йонните батерии.

НАСА отбелязва, че повредата на блока не представлява риск за членове на екипажа, нито една от операциите на Международната космическа станция, лабораторните експерименти или цялостното й захранване. Замяната на дефектния блок е наложителна, тъй като не позволява на новите литиево-йонни батерии да осигуряват допълнителна мощност на станцията.