Намирам Веси Бонева, която пусна новата си песен „Очите” в дует със Стивън Ачикор, на Черноморието. Докато синът й Дариел „обогатява” първата й чаша кафе с каквото му попадне, а тя междувременно дава това интервю, моли съпруга си Явор Велчев – YAVI да я отмени в грижите за детето.

Освен за последния си проект, изпълнителката разказва още за музиката и какво й предстои, както и за преживени моменти на неподозирано красиви и интересни места в България. Разговорът с Веси Бонева е само дни след представянето на песента „Очите”, в която се възпява любовта, и първо споделя историята за създаването й, а после описва и чудните кътчета на България, които скоро е посетила, както и мястото, на което се намира сега.

  • Макар и с 8 години закъснение защитена зона „Камчия“ е факт
  • Открихме къде се крие „тайната“ за пенсиите в България
  • Лятната ваканция на звездите
  • Забравете за Фейсбук и Инстаграм, докато сте на почивка. Ето защо
  • Пет нови защитени територии в България – сред тях са „Бабу́” и „Река Белица”
  • Животът им е във вашите ръце – как да предпазите домашните си любимци от летните жеги
  • Яхта под наем в България – какви са цените?
  • Суха, изтощена и заплетена - как да възстановим косата си след ваканция?
  • ТОП 10 на най-търсените места за каравани този сезон
  • Фото пътеводител за крепостите и античните градове в България

Веси, как беше създадено парчето „Очите”?

Артистът Стивън Ачикор винаги ме е впечатлявал със своята музика. Той се развива по изключително интересен начин в България. На едно участие съвсем инстинктивно и естествено започнахме да импровизираме в ритъма на музиката. Така се роди идеята за песента „Очите” - тогава ни хрумна припевът й. Следващата седмица влязохме в студио и със Светльо Къслев дооформихме музиката и аранжимента, а всеки от нас, със Стивън, написа и своя куплет. Но главната идея за припева, където се пее – „очите, очите...”, беше доста импулсивна!

Може ли да се каже, че и ти, и Стивън Ачикор, и Светлин Къслев почти наравно участвате в създаването на тази песен!

Да, всеки допринесе за песента... Винаги става много интересно, когато музиканти заедно се съберат на едно място и започнат да говорят на езика на музиката. Всеки идва със своята идея и в един момент влизаме в общ канал на енергия и вибрация, което ни води до най-важното – същността на музиката и звученето й. Всъщност песента не е съвсем нова – правим я от година и половина. И за да се появи на бял свят, трябваше да отлежи известно време. Както обичам да казвам: „В началото песните са малки бебета, докато не израснат и не извървят своя път, и не станат готови да проходят пред публиката.” Видеото към „Очите” е на режисьора Иван Димитров –Torex.

Сравняваш раждането на една песен с раждането на бебе, което вероятно се е появило като усещане в теб, след като през 2022 г. роди своя син – така ли е?

Да! Дариел, който е на година и девет месеца, е моето всичко! Дори сега, като говорим, той се опитва да слага всевъзможни неща в кафето ми и ми пречи да се насладя на този момент, но това е любовта! И идването на детето е едно училище, което те учи да си по-търпелив, да разбереш, че трябва първо да се грижиш за вътрешното си здраве, а всичко останало е на по-заден план. Прекрасно е, когато правя една песен, да си мисля за нея като за бебе. Дариел скоро ще празнува две годинки, много е послушен и музикален, учим и детски песнички заедно. Интересната новина покрай семейството ни е, че упорито подготвяме и детски албум. Освен аз и съпругът ми Явор Велчев – YAVI, участват още български таланти, например сестрите Максимилиана и Велислава и други изпълнители.

С YAVI явно сте заедно и в музиката, и в отглеждането на детето ви?

Той е моята духовна половинка в личния ми живот и заедно сътворихме едно прекрасно същество – детето ни. С него участваме заедно и в различни проекти. YAVI дълго време беше в Белгия и сега, завръщайки се на музикалната сцена у нас, направи изключителни попадения като „Цунами”, „Частица от теб”, „Сатен”. Направихме заедно и интересен бенд, с който имаме участия в клубовете у нас. Предстои ни голям концерт в морската градина в Бургас. На 11 август с YAVI отново ще представим и първата си дуетна песен. Истината е, че животът ни е изпълнен с прекрасни моменти... YAVI е любов, музика и семейство!

На морето сте, но къде по-точно?

Много пътуваме със семейството ми и предпочитаме дивото къмпингуване, защото обичаме тишината и спокойствието. Сега сме в село Шкорпиловци и мога да кажа, че преоткривам Северното ни Черноморие. Има много красиви къмпинги тук. Преди това бяхме на Камчия, на бунгала сред природата. В Шкорпиловци приятно се изненадах колко е спокойно! Има широка морска ивица и е прекрасна. По-нагоре се намира къмпинг „Св. Георги”, който е след Балчик, където също е прелестно. Разкриват се уникални гледки към морето и към интересни скали. Най-хубавото е, че в този район няма бетонни комплекси, които да ти запушват гледката, а въздухът е толкова чист... Почти няма и автомобили, и децата могат свободно да тичат, без родителите да се притесняват. Има свобода, добра инфраструктура, а минавайки през самото село Шкорпиловци, производители на чисти и пресни зеленчуци и плодове ти ги берат направо от градината. Богатство е всичко, родено от слънчевата природа на нашето Черноморие! И наистина си заслужава, когато пътуваш, да откривашш различни места.

Апелът ми към всички хора е да преоткриват кътчета, на които не са били! Мястото тук е една прекрасна, дестинация, а и е важно, поне за мен, да не забравяме, че сме свързани с природата и с нейните енергийни вибрации. Нека се зареждаме от нея, възможно най-много да се заземяваме и да разбираме, че ние не можем да живеем без този заряд, който получаваме от природата. А именно това ни прави истински човеци, които все повече се грижат един за друг и мислят като едно цяло. За мен е от голямо значение връзката с природата, би трябвало да е така и за другите хора, за да не забравяме  откъде сме тръгнали.

Има ли друго кътче в България, което също си преоткрила скоро?

Точно преди лятото бяхме на семейна почивка в град Вършец, за който казват, че е „градът на здравето”. Той има и интересна история още от римско време. Там са били първите рехабилиционни центрове, насочени към медицината, използвали са се първите медицински инструменти, знаело се е как и на какво действа минералната вода, която тече там, и при какви проблеми помага. Близо се намира и Клисурския манастир, който като посетих, ме остави безмълвна... Спокойно мога да го сложа в Топ 3 на най-красивите манастири у нас. Изключително е запазен и поддържан, по-скоро прилича на ботаническа градина. Атмосферата наистина е прекрасна!

Снимка: Веси Бонева, лличен архив

Местността „Водопада” също е наблизо и от обширната поляна се разкрива гледка към върховете на Стара планина. Екотъпеката към „Иванчова поляна”, която тръгва от „Слънчевата градина” в градския парк, е приятно място за разходка. Обособена е и пешеходна зона в града, наречена „Булеварда с чинарите”. Хубаво е посетителите да имат поне една седмица, за да могат истински да се насладят на всичко, което предлага Вършец и околностите. Дестинацията до този град може да не е толкова известна като Велинград или Хисаря, но си заслужава да бъде посетена и видяна. 

А какво са нашите очи?

Точно това казваме и с песента... Очите са изворът, от който струи целият ни живот! Те са мост между двата свята – материалния и духовния. Очите са тези, които издават дали казваш истината, дали човекът срещу теб те гледа с любов и ти мисли добро, или не. Очите не лъжат, те дават откровение и смисъл на това, което възприемаме! Песента ни е посветена на любовта и искам да кажа на хората да вярват в любовта, да мечтаят, да живеят за красивите и споделени мигове. Няма по-красиво чувство от любовта, а ние, творците, трябва да я възпяваме!

„Очите” е песен от предстоящия ти албум, нали?

Да! От доста време подготвям албум и се чудим с екипа колко песни да влязат в него, защото са много и някои са останали в златните шкафчета, както обича да казва Светльо Къслев. Така че имаме хубав музикален фонд, който чака своята реализация. Правим всичко с много желание и с любов, а когато – тогава!