Външността на Райън Гослинг го прави идеален за любимец на публиката.

Синеок като Пол Нюман и фин като Колин Фърт, той излъчва едновременно аристократичност и сладникавост, елегантност и лекомисленост. Неслучайно творческият му път започва на конвейера на Дисни "Клубът на Мики Маус", в който си партнира с други бъдещи любимци на публиката като Бритни Спиърс и Кристина Агилера (и дори живее заедно със семейството на Джъстин Тимбърлейк през двете години на снимки).

Гослинг е изумен от таланта на певците, когато ги чува за първи път и няма никакъв спомен как точно е успял да пребори другите 17 000 претенденти за място в предаването. "Май казах само: "От Канада съм" и продуцентите реагираха: "Добре"спомня си той в шоуто на Елън Дедженеръс.

И макар съдбата му да изглежда предопределена и очакванията са да го гледаме в забавни сериали и романтични комедии ала Матю Макконахи, Гослинг изненадва още с първата си голяма роля: тази на евреин неонацист в нискобюджетната драма "Твърда вяра", която печели Гран При на журито в Санденс през 2001 година.

Снима се и в невзрачното криминале "Убийство по учебник", където играе гимназист, планиращ перфектното убийство. Филмът се запомня с това, че на снимачната площадка Гослинг среща първата си голяма любов - Сандра Бълок. Разликата между двамата е 16 години (той е на 21, тя на 37), което дори за времето си е леко притеснително и те се стараят да крият връзката си от медиите. На директен въпрос на "Космополитън" Бълок отговаря: "Как да ви кажа така, че да прозвучи и вярно и политически коректно. Ние сме приятели. Но не само."

Снимка: Getty Images

Сандра казва за него: "Той е моят малък Буда - учи ме на спокойствие", а Гослинг за първи път признава за отношенията им едва през 2011 година, когато казва, че са се разделили заради шоубизнеса. "Твърде много светлина от прожекторите, която пречеше на връзката ни да расте."

Странно съвпадение е, че и следващата си любов той отново среща на снимачната площадка.

"Тетрадката" е сред хитовете на 2004 година, а екранната двойка Рейчал Макадамс и Райън Гослинг се превръща във фаворит на публиката на MTV, където те получават награда за "Най-добра целувка".

Снимка: Getty Images

Първата номинация за "Оскар" идва с филма "Half Nelson" и ролята на учител наркоман, преподаващ на тъмнокожи деца в краен квартал. Тук Гослинг най-сетне извайва традиционното си екранно амплоа - мълчалив, дистанциран, затворен в себе си и потънал в тъга, но готов за едно последно добро дело самотник.

Такива са ролите му в "Ларс и реалното момиче" ("реалното момиче" в случая е секскукла, която аутистичният Ларс си купува, за да не му е самотно вкъщи), "Blue Valentine" (в който преживява тежко раздялата със съпругата си и детето им и произнася емблематичния монолог: "Мисля, че мъжете сме по-романтични от жените. Когато се женим, го правим, защото това е Единствената. Докато при тях винаги е въпрос на избор - кой е най-правилният вариант") и "Драйв" (в който рискува всичко, за да помогне на жена, чийто съпруг току-що е излязъл от затвора).

Снимка: Getty Images

Междувременно Гослинг заедно с приятеля си Зак Шийлдс основава групата Dead Man's Bones.

Името идва от общата за двамата любов към призраците, смъртта и атракциона "Изоставено имение" в Дисниленд. Зак от малък е луд на тема призраци до степен, в която родителите му го изпращат на психотерапия, а семейството на Гослинг се изнася от първия им дом, защото вярва, че е обсебен от нечисти сили.

Двамата записват дебютния си (и засега последен албум), налагайки си много ограничения: свирят самостоятелно на всички инструменти, включително тези, които не владеят, и правят не повече от три записа на едно и също парче, колкото и несъвършени да са те, именно за да дадат възможност на звука да е максимално автентичен.

Връзката му с Рейчъл Макадамс продължава до 2007 година, след което двамата се разделят и се събират отново за кратко преди да се разделят окончателно.

Отново на снимачната площадка Гослинг ще срещне третата жена в живота си - Ева Мендес.

Седем години по-голяма от него и убедена, че не иска деца, Мендес толкова се сближава с Гослинг по време на снимките на "Мястото отвъд дърветата" (2011 г.), че скоро след това (през 2014 г.) спира кариерата си в Холивуд, за да се отдаде на майчинство. Двамата имат две дъщери и са заедно и до днес, макар да нямат брак.

"Не вярвам в брака - казва актрисата. - Според мен, ако двама души се обичат,  отдадени са един на друг и имат духовна връзка, то един подпис нищо не променя."

Гослинг получава втората си номинация за "Оскар" точно 10 години след първата - през 2017-а за "Ла Ла Ленд".

Мюзикълът става филм събитие, а актьорът до такава степен е увлечен от историята, че се научава сам да свири на пиано. Това е трети филм, в който той си партнира с Ема Стоун, но остава верен на жена си, която по това време ражда втората им дъщеря. Когато получава "Златен глобус" Гослинг й благодари за търпението, което е имала, докато той е пял и танцувал на репетиции. Нещо повече - репликата "В Лос Анджелис сме. Тук обожават всичко, но не ценят нищо" я няма в сценария. Това са думи на съпругата му, които той чува и вкарва като импровизация.

Снимка: Getty Images

Междувременно Гослинг се появява във филми на режисьори като Терънс Малик ("Song to Song") и Дени Вилньов ("Блейд Рънър 2049").

Сред предстоящите му проекти е най-скъпият филм на Нетфликс. "The Grey Man" идва от създателите на "Отмъстителите", ще струва 200 млн. долара и на екрана до Гослинг ще бъде Крис Еванс.

За филма се знае само, че става дума за бивш агент на ЦРУ, който се опитва да попречи на неизвестни тъмни сили, за да спаси дъщерите си, които не знаят за съществуването му.

"Искаме да създадем цяла вселена около героя на Райън и този филм е само началото", казват режисьорите и се надяват пандемията да не попречи на плановете им. Снимките са планирани за януари 2021 г.

 

Снимка: Getty Images