Глупаво е, но доста хора делят литературата на „мъжка“ и „женска“. Жанрове като фентъзито и фантастиката са запазени само за мъже автори и мъже читатели, а за жените има любовни романи от типа на „50 нюанса сиво“ и „Здрач“. Само че няма как човек да продължи да мисли така, след като разбере, че един от най-големите колоси в световната фантастика е жена. Днес се навършват 90 години от рождението на великата Урсула ле Гуин, която даде на света преди всичко поредицата за Землемория, но също така и цяла вселена от безсмъртна фантастика. През януари миналата година светът загуби Ле Гуин, но следата, която е оставила в световната литература, никога няма да изчезне.

Усрула ле Гуин е писателка с уникално въображение, неподражаем стил и изключително чувство за хумор. Когато преди години друг писател я определил като „литературна икона“, тя му изпратила писмо, в което била нарисувала карикатура на икона с надпис: „Това си представям, като чуя икона – не виждам как се вписвам тук.“

Баща ѝ изучаваше други култури, а тя ги създаваше

Урсула ле Гуин е дъщеря на американския антрополог Алфред Луис Крьобер и покрай неговата работа се е запознала с много отдалечени култури. Баща ѝ прекарвал доста време с представители на племена и с изчезващи култури и именно това е разпалило въображението ѝ за всички онези цивилизации, които може все още да не сме открили – на нашата планета или на много други.

Семейната библиотека на семейство Крьобер е била огромна и от съвсем малка Урсула се запалила по четенето и писането. На девет години написала първия си кратък разказ, а на единадесет опитала да публикува първата си история в списание. Разказът ѝ бил отхвърлен, което я разочаровало и в продължение на десет години не е изпращала друг ръкопис.

Снимка: Издателство \"Бард\"

Едва през 1959 г. е публикуван първият ѝ разказ, а през 1966 г. е публикуван първият ѝ роман „Светът на Роканон“, който дава началото на превърналата се в класика поредица книги от т.нар „Хейнски цикъл“. През следващите две години са публикувани още два романа от цикъла – „Планета за изгнаници“ и „Градът на илюзиите“. Във всички тези книги се разказва за изследователи, които попадат на нови планети и изучават местното население, точно както е правил баща ѝ на Земята.

Поредицата за Землемория – книгите, без които „Хари Потър“ нямаше да съществува

Големият успех за писателката идва почти случайно. Нейният издател я помолил да напише книга за тийнейджъри и тя неохотно се съгласила. Резултатът е романът „Магьосникът от Землемория“, който за съвсем кратко време се превръща в бестселър и носи на писателката признанието както на читателите, така и на критиката.

Снимка: Издателство \"Бард\"

В романа се разказва за младо момче, което е избрано да се обучава за магьосник. Част от действието в книгата се развива в училище за магия и според много хора именно това е вдъхновило Джоан Роулинг да създаде училището „Хогуортс“ и поредицата за Хари Потър.

Снимка: Издателство \"Бард\"

Следващата книга на Ле Гуин, отново от Хейнския цикъл, е „Лявата ръка на мрака“, която се счита и за първата ѝ книга със социална насоченост. В романа се разказва за планета, чиито обитатели нямат строго определен пол.

Феминизъм и други теми в творчеството на Урсула ле Гуин

Писателката е един от ярките символи на американския феминизъм. Тя е успяла да се внедри и да стане важна част в един от най-доминираните от мъже жанрове. През целия си живот Ле Гуин се бори за равностойното представяне на жените във фантастиката и в литературата като цяло и дори е отказвала да пише предговори или да участва в сборници, в които не са включени разкази на други жени.

Снимка: Getty Images

Тя е много активна и по други социални проблеми, като например неравното представяне на хора от различни етноси във филмите. Авторката заклеймява екранизацията по „Магьосникът от Землемория“, защото главният герой е бял, докато в книгата ѝ целенасочено той е описан като индианец, за да бъде използван актьор от местното население на Америка, ако книгата някога бъде екранизирана.

Други теми, които могат да бъдат срещнати често в книгите ѝ са проблемът за половата идентичност и сексуалната ориентация, морала и политическата система. Урсула ле Гуин е известна с това, че създава едни от най-добре описаните изградени култури и политически и религиозни системи.

Урсула ле Гуин е вечна

През дългия си творчески път Ле Гуин осем пъти е печелила наградата „Хюго“ и шест пъти наградата „Небюла“, което я подрежда без съмнение сред най-великите автори на научна фантастика и фентъзи, творили някога, тъй като това са двете най-престижни награди в този жанр.

Урсула ле Гуин с писателя Нийл Геймън
Снимка: Getty Images

Творчеството ѝ е вдъхновило много други писатели, сред които е световно признатият Нийл Геймън. На погребението на Урсула ле Гуин през 2018 г. десетки писатели от целия свят дойдоха да поднесат почитанията си. Сред тях беше и писателката Маргарет Аутууд, която държа реч. Други писатели, които са посочвали Ле Гуин за свое вдъхновение, са носителят на наградата „Букър“ Салман Рушди и авторът на „Облакът Атлас“ и сценария на „Матрицата 4“ Дейвид Мичъл.

Попитана веднъж как иска да бъде запомнена, Урсула ле Гуин отговори:

Искам да ме запомните като романист, автор на кратки разкази и поет, защото съм писала във всякакви форми. Аз не съм само „автор на научна фантастика“, не ме поставяйте в рамка. И най-важното – аз съм писателка жена. Научих се да казвам това едва когато бях надхвърлила 50-те. Аз съм писателка жена, а не имитация на мъж.

Урсула ле Гуин