През юни първата частна национална телевизия у нас bTV навърши 20 години. Решихме да върнем лентата назад и да проверим какви спомени пази за началото едно от най-популярните лица у нас, свързани с bTV - астрологът Светлана Тилкова-Алена.

Първият ти спомен в bTV?

Няколко са и все първи. Най-напред дойде искането за направата на хороскоп за дата за "раждането" на телевизията. Датата 1 юни 2000 година неслучайно е избрана, свързана с деня на детето и на новия живот който се ражда - новата медия, освен подходящите астрологични съвети.

След това дойде поканата към мен, в късната пролет на 2000 година, да стана част от bTV и първото ми ходене в още бъдещата телевизия. Помня нюзрума в кабели, които пазехме като минавахме около тях, за да не ги повредим, залата - в компютри и монитори. Монтажистите и подреждането на работните маси, оборудването на студиото, това е спомен, който не е възможно да бъде заличен.

Интересен спомен лично за мен, като част от сутрешния блок, беше определянето на датата, на която да започне. Първоначално беше избрана дата 4 декември 2000 година, но след разговори с ръководството, решиха да ми се доверят и да поставим началото на 5 декември 2000 година. Ден на промени и успешно ново начало. Ден на Марс, на борбеност и гледаемост.

С Ивана в Тази сутрин, 2009 г.
Снимка: Личен архив

Какво се промени за тези 20 години и какво остана, какво се запази за теб специално?

Аз съм си все същата Алена, която започна да работи с bTV през 2000 година. Тогава имах 23 години стаж като астролог и 27 - като номеролог, с над 100 000 лични и обществени хороскопи зад гърба си, доказали точността си. Затова и получих поканата да се включа в екипа на bTV. В годините съм развила знанията си, обогатила съм ги за тези 20 години, което е естествено, натрупала съм създадени от мен нови знания и тълкувания, за да съм полезна на хората. Горда съм с членството си в Германския астрологичен съюз и в Международната астрологична асоциация. Горда съм с всичките 73 мои книги и с последната от тях, преведена на немски език през 2019 година, с моето авторско списание „Кармичният кръг“, което е връстник на bTV.

За мен промените започнаха през 2002 година, когато, за да не бъда прекъсвана преди време и по средата на хороскопа в живия ефир, с тогавашното ръководството решихме да мине на запис и да се излъчва по няколко пъти дневно, за което бях много благодарна, защото ми осигури време, за да мога да се занимавам и със сайтовете LadyZone.bg и Zodia.bg и с моето списание. Нямам причина за недоволство, защото живият ефир, дори и от 15 минути отнема няколко часа, оставащи невидими за зрителите.

В телевизията се смениха много от хората, с които започнахме, дойдоха нови, после още по-нови, а скоро ще има попълнения, родени през 2000-та. Отношенията ми с колегите, с които започнахме и с новопостъпилите след това са на разбирателство и съгласие. Има нови колеги, които не познавам, но това не е проблем, ако се налага да общуваме делово.

Едно нещо ми липсва през последните 8 години - записа на годишния хороскоп в края на всяка година за следващата. Това за мен и зрителите беше приятна емоция, носеща полезна информация.

Разкажи ни любима твоя история, може и смешна, свързана с работата ти за телевизията?

Ще разкажа две смешни истории. Едната е през 2001 година, когато хороскопът беше в живия ефир. Сядам на стола при водещия и чакам знак да говоря. Изведнъж към мен се втурва шефката на гардероба, която ми носи сакото, защото не й харесвало да съм по блуза, а малко преди това го съблякох, защото цветът се "ядеше" с ефира. Вече в ефир още ми гласяха яката и микрофона... иначе хороскоп без сако бива ли? А след хороскопа, напрегната от бързането преди ефир, гордо минах пред камерата, вместо зад нея.

Имах още една случка, от 2007 година когато все още записвахме годишния хороскоп. Докато говорех, стоях или се движех пред стената в студиото, където при монтажа се въртяха зодиакални знаци и режисьорът на записа Асен Тасев всеки път ми сменяше сакото и шалчетата. И ето че дойде момент да съм в червено сако, но моето беше по към ярък цвят на ягода. Донесоха от гардероба на bTV едно подходящо, с по-керемиден цвят, но не чули, че Асен разпоредил да съм с малко по-убит цвят или с моето сако. Това, което ми дадоха от телевизията, се оказа огромно, а шефката на гардероба Зина реши, че ще го хване отзад с безопасни игли. Облякох се, "стеснихме го" и стоя не мърдам заради иглите - коя затворена, коя не, застанах да чакам записа. Почнаха пробите на записа в един момент от апаратната се чу разярен крясък, а малко след това Асен влетя, за да види какво се е случило на сакото, защото той направил настройките с друг цвят, а те ми дали различно, пък и игли на него забодени. От нищо вулкан избухна, но накрая тихо, кротко записахме всичко.

Работен момент, 2006 г.
Снимка: Личен архив

Как се чувстваш на екран, изкушавала ли си се от магията, наречена ТВ?

Никога не съм била притеснена на екран, но и не съм изпитвала задоволство от факта, че съм част от магията на телевизията. Хороскопът не е забавно и развлекателно четиво, както не малко хора в България продължават да го възприемат, а важна и полезна информация, която пази от провал и води към успех. Когато го четях на живо не се различавах от новинарските емисии, но с друга насоченост, въпреки че не ми беше приятно прекъсването заради нещо, което спешно трябва да влезе в новините, например.

Имало е приятни емоции, именно те бяха магията на телевизията, когато многократно участвах в "Искрено и лично", три път в „Шоуто на Слави“, когато водех рубриката си в "Денят е прекрасен", когато всяка година по няколко пъти участвах в "Огледала", но тези участия са нещо различно. Също както е различно и участието ми в кампанията "Да изчистим България", в „Търси се“ или което и да било друго предаване на телевизията.

В Денят е прекрасен, 2011 г.
Снимка: Личен архив

Житейските уроци, които си получила за тези 20 години - в професионален, а и в личен план?

Житейски уроци получаваме всеки ден. Аз не правя изключение. Най-важните мои професионални уроци, въпреки че съм си ги знаела, но са свързани с често напомняне заради живота у нас, са да съм винаги абсолютно точна с прогнозите си, дори и когато са болезнени, защото след като споделя истината, давам съвет, за да се излезе бързо и лесно и от най-неприятната ситуация. Друг важен урок е да съм винаги точна, както е в действителност с моите политически хороскопи, без значение на кой политик какво му е желанието лично за него или за партия. Подчертавам, че това са достъпни за всички конфигурации между знаци и планети, на които аз съм сред малцината астролози по света способни да дадат неясно как постигнатото, но абсолютно вярно тълкуване, а не мои фантазии, за да угодя на някого. Често моите прогнози не се харесват, дори съм мразена и всеки ден понасям удари, но се придържам стриктно към Международния кодекс на астролога.

В личен план си научих за отличен урока да не правя непоискано добро, за което съм получавала злини и удари, въпреки че съм спасявала човешки животи заради съпричастността си.

Месеците на т. нар. "социална изолация" повече ни сближиха или повече ни отдалечиха според теб - като хора, като взаимоотношения, на различните нива - лични и управленски?

И ни сближиха, и ни отдалечиха. Първата и най-неприятна моя констатация е, че вместо хората да станат по-добри, те сякаш надскочиха обичайните граници и мнозина станаха зли, показаха най-лошото от себе си. Не става ясно откъде идва увеличената злина, но тя е факт, с който се сблъсквам през последните три месеца. Има планетарни аспекти, които бяха заложили по време на извънредното положение проблеми между поколенията, не само в България, а и навсякъде по света. Те се появиха заради нежелание на събраните принудително и постоянно под един покрив две или три поколения да спазват дори хигиенните навици. Ненужно и вредно противопоставяне, довело до не малко заразени семейства, защото празнували въпреки забраните или удобно забравили, че трябва да си стоят в къщи и просто отиват на гости. Във входовете на не малко блокове в София и из България се оказа, че тайно си оставят съобщения "днес сме при ..." името на семейството и се събират, а след това защо има заразени.

Писмата до мен са стотици за тези месеци и не секват. Имаше много проблеми в семейства, заради постоянното общуване между брачните половинки или живеещите на партньорски начала, които се търпят като са на работа и вечер у дома, но стигнаха до непоносимост и физическо насилие, защото си омръзнаха до степен на ненавист по време на забраните.

Управленските отношения са видими за всички, но лично за мен и те са агресивни и водещи до същите прояви и сред народа. Партиите не се смириха, не се посвениха да започнат предизборна борба още след кметските избори през 2019-а, да се ругаят, да творят лъжи и манипулации, вместо да оставят щаба да си върши работата и хората да се приспособят, да спазват правилата и да оцелеят. Уви, това не е следствие от астрологична прогноза, а е свързано с човешки отношения. От нас зависи да сме осъзнато отговорни.

Как изкарахте тежките месеци на карантина - ти и твоето семейство?

За нас не бяха тежки. Не сме се притеснили от случилото се. Знаеш, че аз работя у дома, ако не се налага да съм на лекции и семинари или в bTV за записи и участия. Свикнала съм да седя пред компютъра по 16-18 часа. За разлика от много други семейства и до днес се чувстваме добре заедно. Нашият син също все още работи чрез конферентна връзка.

Цялото семейство, снимка: личен архив

Единствената разлика е, че Андрей пазаруваше по един път в седмицата, както хиляди други по време на карантината. За първи път съм и в мобилна изолация, с изключен мобилен телефон, за да мога да отхвърлям работа, без да се разсейвам.
Сигурна съм, че много хора са приели случващото се и са се съобразили с правилата, затова имаме и малко заболели - значи мерките са си стрували усилията на всеки от нас.

Вярвам, че скоро и това изпитание за човечеството ще отмине и COVID-19 ще се превърне в нещо обичайно, както останалите сезонни вируси, с които сме свикнали.

Какво ни очаква оттук нататък според теб - ще сме по-смирени и добри или напротив, ще забравим бързо и всичко ще си тръгне по старому?

Всичко е въпрос на морал и лична отговорност. Планетата ни наказа неочаквано с пандемия, защото бяхме забравили що е това Честност, Доброта, Смирение, бяхме забравили думите "Благодаря, Прости, Прощавай". Дай Боже да сме научили урока си, повече хора да са се осъзнали и променили, да са тръгнали в посока на Светлината.

Ще бъде жалко след всичко изживяно да продължим със стария начин на живот, към агресивното поведение, към неуважението, защото тогава със сигурност ще ни споходи ново наказание от Вселената. Както много пъти повтарям, кармата започна да се върти с бързи обороти в годината на Уран - 2020-а, и да наказва непочтеността, злостта и омразата в реално време, а не в следващи прераждания. С осъзнатост можем да избегнем наказанията и лични и на ниво държава, континенти и планета.

Прогнозите ти за лятото? Да очакваме ли други големи сътресения (според хороскопа на БГ, който си правила)? Хората са зажаднели за слънце, море...

Сътресенията у нас и по света ще продължат още известно време. Това, което мога да кажа за България е, че епидемията утихва, казала съм чрез прогнозата си, че вирусът може да ни остави на спокойствие до края на юни, но може да продължи да затихва и до края на август. Всичко зависи от нас, защото ако не си поставим задачата отговорно да се пазим, да спазваме социалната дистанция дори и след отпадането на мерките на 14 юни, рискуваме постоянно да се появят нови огнища.

Всички сме зажаднели за море, за слънце, за пътувания. Всеки от нас се наложи да промени своята програма за годината, но не всички са готови да я оставят с промени, решили, че каквото било - било. Вирусите не са хора, на които можем да говорим и да ни чуят. Те се появяват предизвикано или неочаквано, често за да ни накажат, както е сега, или за да ни припомнят, че има правила във Вселената, неписани, но известни, от които сме се отклонили. Затова, ако искаме да се справим с проблема вирус, е в наша полза дори и на почивка да се грижим както за себе си, така и за околните, да пазим децата и особено възрастните хора. Само тогава ще имаме възможност истински да се радваме на природата, на Слънцето, на морето, на планината.

Снимка: btvnovinite.bg

Твоето послание/пожелание предвид това, през което преминаваме (пандемията, бедността, протестите).

Моето пожелание към вас, скъпи приятели е: Прощавайте искрено, от душа и сърце. Казвайте „благодаря“ и приемете такова поведение като подарък от кармата, защото нейното ускорено движение ви поднася на тепсия лицемерните „приятели“, които трябва да отдалечите от себе си и да се пазите от тях, нищо че до вчера е възможно да сте ги възприемали като част от вашето най-близко и вярно обкръжение.

Ето това са правила - пожелания, които ви подарявам от сърце – завети и лесни за изпълнение съвети, които ще ви помогнат да изживеете живота си не само щастливо, защото щастието трябва да се заслужи, а в хармония със себе си, със света и с Вселената, в Светлината на Съзиданието.