Кинокритиците имат лошия навик да подхождат предубедено към най-успешните филми в бокс офиса и към звездите в тях. А Скарлет Йохансон има късмета и нещастието да участва във филма, който успя да събере повече пари от продажба на билети, отколкото който и да е преди това. Но освен като сексапилната Черна вдовица от филмите за супергеройската вселена на Marvel, феновете на актрисата от Ню Йорк са я гледали в далеч по-сериозни и разнообразни роли.

Още от дете мечтата на Скарлет е била да стане актриса и момичето неуморно e преследвала тази цел. Тя всеки ден се е упражнявала пред огледалото, за да може да пресъздва различни емоции и да може да започне да се разплаква по команда.

Снимка: Getty Images

Първата ѝ роля в театъра е в пиеса заедно с Итън Хоук. Има само две реплики. На 9-годишна възраст участва и в първия си филм. А на 12 получава и първата си главна роля – във филма „Мени и Ло“.

Младата Скарлет Йохансон е много красива и филмовите продуценти се възползват от това. Още от съвсем рано започват да изграждат образа ѝ на холивудска сексбомба. Това ѝ печели много роли, но я кара да се чувства зле.

„Когато получавах роли в ранните си 20 години и още като тийнейджърка, обикновено ме избираха за един и същ тип образи“, сподели тя в интервю за „Холивуд Рипортър“ миналата година. „Изключително много се наблягаше на сексапила ми. Тогава никой не виждаше проблем в това. Бяха други времена. Този образ ми беше създаден от група мъже, контролиращи цялата индустрия. И това работеше, но на мен ми беше много трудно да избягам от този образ, тъй като не това беше целта ми.“

Снимка: Getty Images

Една от най-печелившите и сексапилни роли в кариерата на Скарлет Йохансон е тази на Черната вдовица в поредицата „Отмъстителите“. Йохансон в ролята на смъртоносната Наташа Романоф е любимка на почитателите на супергеройските филми. Популярността на персонажа е толкова голяма, че студиото дори планира индивидуален филм за нея, но ще трябва да почакаме доста – това е един от филмите, които бяха отложени заради пандемията.

За да избяга от високобюджетните филми и стереотипните роли, Скарлет започна да се снима в доста по-сериозни филми и се върна към театъра. Това определено дава резултат.

Снимка: Getty Images

Миналата година Скарлет Йохансон взе участие в два от най-коментираните филми – „Брачна история“ и „Джоджо Заека“. Актрисата беше неотразима и в двете роли и получи номинации за „Оскар“ за всяка от тях. Така тя стана една от едва 12-те актьори и актриси, които са били номинирани за две роли на една церемония.

На церемонията през 2020 г. Скарлет Йохансон се размина и с двата „Оскар“-а. Няма шанс да получи наградата и догодина, защото за нея, както за по-голямата част от Холивуд, тази година е нулева и актрисата няма да се появи в нищо. Но за почитателите на Скарлет няма съмнение, че златната статуетка неминуемо един ден ще се озове в ръцете ѝ и критиците ще трябва да признаят, че младата жена е един от най-големите таланти в съвременното кино.