Отворено писмо, написано от десетки актриси и други артисти в защита на обвинения в сексуален тормоз Жерар Депардийо, разкри разделението във Франция относно движението #Аз също (Me too) със сексизма.

Актрисите Натали Бай и Карол Буке - бивша партньорка на Депардийо, както и певицата и бивша първа дама Карла Бруни бяха сред над 50-те дейци на културата, които нарекоха актьора жертва на публичен "линч".

Озаглавено "Не отменяйте Жерар Депардийо", писмото, публикувано тази седмица във всекидневника "Фигаро", посочва, че актьорът е станал обект на "порой от омраза". "Не можем повече да мълчим пред линча, който се стовари върху него", пишат авторите му.

"Жерар Депардийо е може би най-великият от всички актьори. Когато нападате Жерар Депардийо по този начин, вие всъщност нападате изкуството".

75-годишният актьор, който се е снимал в десетки френскоезични филми, през последните години е във фокуса на увеличаващ се брой обвинения в сексуално посегателство.

Снимка: Getty Images

 

През март 2022 г. срещу него започна разследване по подозрение в изнасилване и сексуално посегателство. По-късно 28-годишната актриса Шарлот Арну разкри, че тя стои зад тези обвинения. Арну каза, че повече не е в състояние да мълчи. Оттогава над 10 жени са обвинили Депардийо в сексуално насилие.

Актьорът отрича да е извършил каквото и да било нарушение и чрез адвокатите си "категорично отхвърли" обвиненията срещу него. "Никога, абсолютно никога не съм насилвал жена", написа той в писмо от 2 октомври, публикувано във "Фигаро".

Снимка: БГНЕС

Жерар Депардийо не е осъждан по нито едно от обвиненията срещу него, припомня БТА.

Снимка: EPA

Президентът Еманюел Макрон също се обяви в защита на Депардийо малко преди Коледа, когато в интервю беше попитан за плановете на неговия министър на културата да преразгледа медала на Почетния легион на актьора - най-високото френско отличие.

Макрон осъди "преследването" на Депардийо, когото нарече "невероятен актьор" и "гений на своето изкуство". "Той кара Франция да се гордее с него", каза президентът.

Казаното от Макрон и отвореното писмо разтревожиха феминистки и по-млади актриси, които осъждат опита да бъдат заглушени гласовете на жертвите на сексуално насилие и да се подкопаят основите на движението #Аз също срещу сексуалния тормоз във Франция.

Снимка: Getty Images

Критиците на движението в страната го обвиняват в пуританска борба, подхранвана от презрение към мъжете и изкуството на съблазняването.

Катрин Деньов, една от най-известните френски актриси, беше сред 100-те французойки, които през 2018 г. написаха вестникарска колона, в която обвиниха кампанията #Аз също, че е стигнала твърде далече.

Беренис Амиди, преподавател в университета "Люмиер Лион 2", отбелязва, че не е изненадващо, че глобалното движение #Аз също се е зародило от американската киноиндустрия, където според нея препитанието може да бъде несигурно, а границите между фактите и измислиците – размити.

Снимка: Getty Images

"Във френското кино се наблюдава истинско културно изключение, което отказва да разглежда като насилие деянията, извършени от артисти, и да ги осъжда", каза Амиди пред радио Франс енфо.

Жерар Депардийо на свой ред нарече "много смели" авторите на отвореното писмо в негова защита.