Турнирът „Доблест и благородство“ беше учреден през 2017 г. по повод 80-ия юбилей на царя и оттогава се провежда всяка година в парка „Врана“.

Повече от 20 от бъдещите звезди на фехтовална академия „Васил Етрополски“ от София, Бургас и Карнобат показаха уменията си в благородния спорт, а съдии на срещите бяха най-добрите ни фехтовачки Йоана Илиева, Олга Храмова и Емма Нейкова.

Надпреварата се проведе в парка на двореца „Врана“, а боевете бяха проследени лично от патрона на състезанието – Симеон Сакскобургготски.

Снимка: Параскева Георгиева

Гости на турнира бяха директорите на фехтовалната академия Запрян Ванчев и Ивайло Воденов, членовете на съвета на академията Офелия Кънева, Антоанета Боева и Кирил Захаринов, президентът на Българска фехтовална лига Йордан Динев, както и много родители и треньори, съобщава сайтът kingsimeon.bg.

Снимка: Параскева Георгиева

„Всички ние сме тук, защото споделяме една радост и усещане за младежко благородство, което Ваше Величество толкова години насърчава и предвожда като пример за следване“, каза в приветствието си преди боевете Офелия Кънева.

Снимка: Параскева Георгиева

„Благодарим Ви за това. Вярваме, че ще успеем да Ви зарадваме с младежки ентусиазъм, а Вие ще заразите новото поколение шампиони на България с Вашата мъдрост и благородство“. Олимпийската фехтовачка Йоана Илиева благодари на Симеон Втори от името на цялата фехтовална общност за подкрепата му на спорта и за домакинството на турнира.

Снимка: Параскева Георгиева

Всички участници демонстрираха спортен дух и прецизност на пътеките и бяха наградени от царя с възпоменателни медали и грамоти. Най-малкият участник в състезанието – 5-годишният Никола Чифликов, също показа уменията си със сабята.

Снимка: Параскева Георгиева

След края на състезанието той връчи на Симеон II от името на фехтовална академия „Васил Етрополски“ купа в знак на благодарност за гостоприемството му, за помощта му за развитието на фехтовката в България и за насърчаването на благородството сред младите хора.

Снимка: Параскева Георгиева

Организатори на турнира „Доблест и благородство“ бяха фехтовална академия „Васил Етрополски“ и Българска фехтовална лига.

Снимка: Параскева Георгиева

Симеон Сакскобургготски е роден на 16 юни, но тогава не бе в България. Заедно със съпругата си Маргарита той имаше отдавна потвърден ангажимент в Мадрид по същото време. Малко преди празника Симеон Сакскобургготски помоли средствата за традиционните цветя и подаръци, които получава всяка година, да бъдат използвани за благотворителност.

 

Снимка: Параскева Георгиева