През 1966 г. Джон Ленън дава интервю, в което заявява, че групата му „Бийтълс“ е по-популярна и по-влиятелна от Ийсус Христос. Коментарът му предизвиква скандал сред религиозните общности, но и се оказва в известна степен пророчество.

Снимка: Getty Images

14 години по-късно Джон Ленън е прострелян смъртоносно и след смъртта си се превръща в най-обичаният и дори боготворен музикант на всички времена. Музиката му остава символ на доброто, надеждата и свободата. Но кой щеше да е Джон Ленън, ако беше жив и днес празнуваше 80-ия си рожден ден?

Пол Маккартни: Щеше да остарее много добре

Един от хората, които са познавали Джон Ленън най-добре, е музикантът Пол Маккартни, с когото основават легендарната група „Бийтълс“. Двамата са работили заедно в продължение на десетилетие и са автори на някои от най-великите песни в историята на музиката. Освен това приятелството им е легендарно, както и творческите им несъгласия.

Снимка: Getty Images

Неотдавна Сър Пол Маккартни даде интервю през актьора Алек Болдуин и сподели как си представя Джон Ленън, ако беше успял да навърши 80 години.

Харесва ми да си представям, че щеше да успее да навърши 80“, каза той. „Приятно ми е да си го представям на 80. Щеше да се занимава с литература. Щеше да пише, но не задължително песни. Беше се насочил в тази посока и имаше няколко малки книжки. Мисля, че щеше да остарее много добре.

„Бийтълс“ можеха да се съберат отново, ако Джон Ленън не беше умрял

Всички фенове на Джон Ленън страдат за смъртта му, но почитателите на „Бийтълс“ имат още една причина да са нещастни. Ленън и Маккартни са обсъждали ново събиране на легендарната група и е било почти сигурно, че ще се случи.

Снимка: Getty Images

През 1970 г., когато „Бийтълс“ са на върха на славата си, Ленън и Маккартни се скарват. Това се случва малко след като Ленън се жени за приятелката си Йоко Оно и по тази причина много фенове подозират, че именно тя е станала причина за конфликта и е виновна за разпадането на великата група.

През следващото десетилетие и Ленън и Маккартни започват успешни солови кариери, а с времето и враждата между тях отшумява. Двамата музиканти започват да обсъждат вероятността да съберат групата отново и дори започват да пишат песни, според Мей Панг, с която Джон Ленън има връзка за известно време през 70-те.

Снимка: Getty Images

За съжаление тези планове никога не се осъществяват, защото Джон Ленън е убит. Чак през 90-те години Йоко Оно попада на аудиокасета, на която има записи, които Джон е правил преди смъртта си. На касетата има залепена бележка с надпис „За Пол“.

На касетата има песни, които Ленън най-вероятно е писал с надеждата да бъдат изпълнени от обединената група. Една от тях е песента „Grow Old with Me“, която е включена в албума с песни на Ленън, издаден посмъртно.

Чак миналата година Пол Маккартни и Ринго Стар, двама от членовете на британската група, изпълниха заедно песента „Grow Old with Me“ и това, за съжаление, ще е най-близкото, което ще имаме като обединение на „Бийтълс“:

Щеше ли Джон Ленън да стане YouTube-ър?

Интересна гледна точка за съдбата на Джон Ленън, ако не беше застигнат от смъртоносния куршум на убиеца Марк Чапман има биографът му Кенет Уормак. Според него няма причина да предполагаме, че Джон Ленън нямаше да е жив днес и най-вероятно щеше да бъде… интернет сензация.

Снимка: Getty Images

Уормак, който е един от хората, които най-добре познават фактите и спекулациите около Ленън, счита, че убиецът Чапман (който вече е в затвора по-дълго, отколкото Ленън е бил жив) е сложил край на живота му точно в един от най-щастливите му моменти. Джон Ленън е бил по-щастлив от всякога, бил е доволен от живота си и е планирал да възстанови „Бийтълс“. Музикалната му кариера е била в застой, но изглежда това не го е притеснявало и се е радвал на спокойния живот.

Според Уормак, ако Ленън беше оцелял, щеше да е много ангажиран с обществения и политически живот в САЩ. Писателят мисли, че „Бийтълс“ щяха да участват в музикалния фестивал „Live Aid“ през 1985 г. и може би щяха да засенчат Queen с изпълнението си.

Снимка: Getty Images

Джон Ленън щеше да е много активен застъпник за правата на хомосексуалистите и щеше да участва във всички протести за правата на чернокожите. Вероятно щеше да е ангажиран и в борбата за опазване на планетата и като нищо щеше да бъде арестуван на екологични протести заедно с 82-годишната Джейн Фонда.

Според Кенет Уормак Ленън щеше да е впечатлен от възможностите на интернет за комуникация и щеше да бъде много активен потребител на YouTube и Инстаграм.

Щеше да е инфлуенсър и постоянно да критикува Тръмп в Туитър“, предполага Уормак.

Снимка: Getty Images

За съжаление никога няма да разберем по какъв начин Джон Ленън щеше да промени света, ако беше оживял, нито дали светът нямаше да промени него. През 1980 г., когато е на 40 години, Джон Ленън е прострелян в гръб от 25-годишния убиец Марк Дейвид Чапман и умира на място. Чапман дори не се опитва да избяга от местопрестъплението, просто сяда наблизо и започва да чете „Спасителят в ръжта“ – книгата, за която твърди, че го е подтикнала да убие Ленън.