През 2001 г. 16 януари е обявен за Световен ден на Бийтълс. На тази дата феновете на легендарната четворка масово се събират в Ливърпул, където слушат култови за групата парчета - "Yesterday", "Yellow Submarine", "Let It Be", участват в различни инициативи и т.н.

„Ние сме по-популярни от Исус. Християнството ще изчезне по-скоро, отколкото рок музиката“ – споделя в интервю през 1966 г. Джон Ленън. Това заключение се оказва твърде крайно и скандално на много хора и се налага групата публично да се извини за казаното. „Ако бях казал, че телевизията е по-популярна от Исус, никой нямаше да обърне внимание. Съжалявам за намека, който направих. Не съм против Бог, не съм против Христос и не съм против религията. Не съм искал да кажа, че сме по-добри.“

В началото на 2020 г. от "Фолксваген" официално се разделят с легендарния модел "Бийтъл". Емоционалното видео на фона на "Let it be" на "Бийтълс" се казва "Последната миля". Акцентира на следата, която моделът, наричан гальовно "Бръмбара", е оставил в поп културата и в личния живот на собствениците си. Сред тълпата, изпращаща малката кола са актьорът Кевин Бейкън, художникът Анди Уорхол, направил поп арт реклами на модела, и телевизионният водещ Анди Коен. Тази година моделът навърши 70 години от първото си пускане на пазара.

 

Четирима в Yellow Submarine

Бийтълс са четирима – Джон Ленън, Пол Маккартни, Джордж Харисън и Ринго Стар. Големите британски музиканти, от които никой не можел да разчита ноти в началото. 

Пол Маккартни

Снимка: Getty Images

 • Малко хора може би знаят, че първото име на Пол Маккартни е Джеймс.
 • Най-известната песен, чийто текст написва, е Yestarday. Впоследствие просто добавя и гласа си към акустичната си китара, а песента, въпреки че не е издадена като официален сингъл в Обединеното кралство, става хит номер едно в САЩ и сега се смята, че е най-известната песен на всички времена.
 • През 1975 г. Пол става вегетарианец. Всъщност и тримата в „Бийтълс“ са такива, с изключение на Джон.
 • Често Маккартни е критикуван, че е реагирал студено, когато разбира за смъртта на Джон Ленън. По-късно той сам разкрива истинските си чувства, споделяйки, че в деня, в който е научил за смъртта на Джон, се е прибрал, свалил е очилата си и е плакал цяла нощ.

Джордж Харисън 

Джордж Харисън на меден месец със съпругата си.
Снимка: Getty Images

 • Наричан е "Най-тихия бийтълс".
 • Най-известните му песни са “Here Comes the Sun” “Something” и “Taxman.”
 • Освен музиката, една от най-големите му страсти е градинарството. Гледа на него като на бягство от стреса и дори посвещава автобиографичната си книга I, Me, Mine на градинарите по света.
 • Харисън измисля нов жаргонен израз в английския. Той използва думата grotty, която впоследствие се утвърждава и се използва често. Това е съкратена форма на думата „гротеска“, използвана от Харисън, за да критикува дрехи. Истината е, че думата възниква погрешка. Харисън трябва да каже гротеска във филма A Hard Day’s Night (1964), но не успява. Гроти се налага като израз и се използва много дълго, а Харисън се смущава всеки път, когато трябва да я произнесе.

Ринго Стар

Джордж Харисън посещава Ринго Стар в болницата.
Снимка: Getty Images

 • Ринго Стар е известен като Лазар в училище. Причината – на 6 г. има възпален апендицит, заради което 6 месеца е в кома. И като по-голям, често постъпва в болница, поради различни здравословни проблеми. Те са причина и по-късно да стане стане вегетарианец.
 • Най-известните песни, които изпълнява, са “Yellow Submarine” и “With a Little Help from My Friends”, написани от Ленън и Маккартни специално за неговия баритнов глас.
 • Прозвището Ринго, с което остава известен (истинското му име е Ричард), идва от факта, че обожава да носи пръстени.
 • Той е първият, който напуска групата. Разочарован, по време на записите на „Белия албум“ през август 1968 г., Ринго заминава на почивка в Сардиния. Там написва най-големия си хит “Octopus’ Garden”. Когато се връща, барабаните му са покрити с цветя, поставени там от Джордж Харисън.
 • 21 години след като Пол Макартни получава рицарската титла „сър“, Ринго Стар е удостоен със същата чест.

Джон Ленън 

Джон Ленън, след като се извинява, за думите си, че Бийтълс са по-известни от Исус.
Снимка: Getty Images • Той е последният от Бийтълс, кото взема шофьорска книжка. Музикантът е на 24 години, когато на 15 февруари 1965 става законен шофьор. Явно да вземе книжка късно обаче е имало причини. Това че си добър в музиката, не те прави и добър зад волана. 4 години след това, Ленън илиза от пътя, карайки своя „Астън Мартин“. В автомобила са съпругата и децата му. Те се отървават само със страх от случилото се, но Джон Ленън влиза в болница и излиза оттам със 17 шева. След този момент музикантът решава винаги използва услугите на професионален шофьор.

Когато се появи жена и Yesterday стане the last day

Попитан веднъж кой е най-добрият текст на песен, който е писал, Ленън отговаря – „О, това е лесно! „All you need is love”. Любовта е тази, която променя, сближава и отдалечава. Йоко Оно – втората съпруга на Ленън, остава една от най-неразбраните и обвити в мистерия жени на музиканти. Една от причините е, че тя почти никога не се усмихва. Затова всички журналисти, следващи групата, са изумени, когато я чуват да се смее с глас. В сериозен разговор за капитализма, Йоко започва да хълца. Това я кара искрено да се разсмее. Причината е съвсем обикновена човешка реакция, която принципно не би впечатлила никого. Но когато става дума за Йоко Оно проявата на емоции е нещо силно и изключително. Тя менажира изявите и интервюта на Джон според звездите и хороскопите, които прави. Едно от най-дългите и откровени интервюта, които двамата дават за Playboy, зависело от зодията на писател Дейвид Шеф, който трябвало да го направи. Двамата дълго време водят доста затворен живот, в който няма място за музика, или поне не за нови албуми, които се издават по график. Това е период, в който Джон пече хляб, чисти на котката, храни детето и рисува.

Снимка: Getty Images


Йоко Оно често е била обвинявана, че е отдалечила Ленън от групата и е причината Бийтълс да се разпадне. По тази линия наскоро се появиха колажи на нея и Меган Маркъл, която пък обвиняват, че е нарушила целостта на британската кралска фамилия. 


8 декември 1980 – дата, която всички фенове на Бийтълс помнят. Джон Ленън дава автограф на Марк Чапман. Снимката, на която той се разписва, ще е последната в живота му. Само 6 часа по-късно Чапман прострелва музиканта. След смъртта си Ленън е кремиран. Голяма част от фенове му сигурни, че прахът му е разпръснат в Strawberry Fields, Сентръл Парк, ащото често се е разхождал там. И до днес обаче съпругата му нито потвърждава, нито отрича това. 

 

“Бийтълc” cе разделят официално през 1970 г.