81-годишната Джейн Фонда беше арестувана в американската столица Вашингтон за участие в екопротест. Видео показва точния момент, в който тя е придружена от двама полицаи, а ръцете й са завързани отзад със свинска опашка, докато тълпата й благодари.  Заедно с нея са задържани още 15 души, като обвиненията са за неправомерни демонстрации и нарушаване на обществения ред.

Актрисата протестирала пред Капитолия с организацията Oil Change International, бореща се за чиста енергия.

За плановете си да протестира Фонда споделя на своя сайт, а също и че се е преместила във Вашингтон, „за да бъде по-близо до епицентъра на борбата за нашия климат.“

Джейн се зарича да излиза на протест всеки петък до януари месец с искане за предприемане на действия относно климатичните промени.

„Всеки петък ще бъда там, защото съм вдъхновена от изключителните действия на тези младежи.“

Това не е първата изява на Фонда като активист, както не е и първият й арест. Неведнъж е защитавала правата на жените, равноправието между половете, както и е говорила за климатичните промени. През 2016 година тя прекарва Деня на благодарността с група протестиращи срещу изграждането на подземния нефтопровод Dakota Access Pipeline. Фонда също подкрепи радикалната политическа формация Black Panthers, която има за цел да осигури въоръжени граждански патрули за наблюдение на работата на полицията в Оукланд.

Историята помни ареста й от 70-те години на миналия век, както и известната й снимка от полицейското управление. Тогава 30-годишната активистка протестирала и набирала средства за американските войници, които са били свидетели на жестокостите на войната във Виетнам.

Много хора в социалните мрежи побързаха да я защитят и я нарекоха съвременната Жана д‘Арк.