Бенефис в чест на голямата оперна прима Александрина Милчева ще се състои на 27 октомври, от 19 ч., в Софийската опера и балет. В концерта на един от златните български гласове, прославили България по света, участие ще вземат хорът на Софийска опера и оркестърът на Пловдивската опера под диригентството на Лучано ди Мартино.

На сцената редом с оперната прима ще излязат и нейните ученици Виолета Радомирска, Камен Чанев, Евгения Ралчева, Алек Аведисян и Ивайло Михайлов.

Идеята за бенефиса се ражда преди близо шест месеца, когато Александрина Милчева участва в "Опера бутик" – необичаен формат с 200 души публика на самата сцена.

"Искам всички да ме запомнят такава, каквато съм била. Гласът ми е все още ясен и свеж и аз така и не разбрах как минаха всичките тези години. Животът ми премина в пътувания и в постоянни участия на различни сцени по целия свят", коментира дългогодишната солистка на Щатсопер, цитирана от Софийската опера и балет.

На сцената на най-големия виенски оперен театър звездата е пяла 163 пъти. Сред останалите престижни театри по света, в които световноизвестното българско мецосопрано е участвала, са Ковънт гардън, миланската Скала, Метрополитън, Болшой театър и много други.

Александрина Милчева е работила със звезди от ранга на Пласидо Доминго, Павароти, Никола Гюзелев, както и с най- бележитите диригенти на своето време. Сред коронните й роли са Азучена от "Трубадур", Амнерис от "Аида", Олга от "Евгений Онегин", принцеса ди Буйон от "Адриана Лекувльор", Марфа от "Хованщина", Кармен от едноименната опера на Бизе и др.

"За мен Александрина Милчева е голямо име, известно мецосопрано по света. Тя е личност, която е оставила дълбока следа в оперната история и в своите ученици", казва за нея италианският диригент Лучано ди Мартино.

В програмата на бенефисния концерт публиката ще се наслади на богат и разнообразен репертоар – от бароковата музика на Хендел, през Росини и "Андре Шение" и "Джоконда" от Джордано до "Трубадур" от Верди, "Танхойзер" от Вагнер, Масне и Чилеа.