В началото на 90-те години в Холивуд се появява един млад актьор, който бързо добива значителна популярност. Брендън Фрейзър участва в повече от 25 филма само за 10 години. И тогава, съвсем внезапно и докато е на върха на славата си, актьорът започва да приема много малко роли, почти изчезва от светлините на прожекторите и видимо напълнява.

Кадър от филма "Човекът от джунглата"
Снимка: Getty Images

Най-новата роля, в която ще го видим, е на мъж, който има емоционални проблеми и започва да се тъпче с храна и да пълнее. Филмът ще е по пиесата „Китът“ на Самюел Хънтър, който ще адаптира сценария за екрана, а режисьор на лентата ще е Дарън Аронофски.

Кадър от филма "Мумията"
Снимка: Getty Images

Това е голяма стъпка в кариерата на Брендън Фрейзър, който през последните години се изявяваше предимно в телевизията. Но до известна степен отразява и собствените му преживявания, тъй като едно събитие от 2003 г. изпрати актьора в толкова голямо отчаяние и самоизолация, че почти провали не само карирата, а и живота му.

Кадър от филма "Шеметна сделка", в който Брендън Фрейзър си партнира с Елизабет Хърли
Снимка: Getty Images

Едва през 2018 г., когато масово се заговори за сексуалния тормоз в Холивуд, Брендън Фрейзър се престраши да даде интервю. В което да опише какво му се е случило и по какъв начин му се е отразило.

Как Брендън Фрейзър стана жертва на сексуален тормоз

През февруари 2018 г. Брендън Фрейзър даде интервю за списание GQ, в което разкри какъв шок е преживял, след като е имал неприятен контакт с важен човек в киноиндустрията.

Кадър от филма "Шеметна сделка", в който Брендън Фрейзър си партнира с Елизабет Хърли
Снимка: Getty Images

През лятото на 2003 г. актьорът присъства на конференция на „Холивудската асоциация на чуждестранната преса“ – организацията, която отговаря за наградите „Златен глобус“. По това време той е международна звезда заради успеха на филмите за Мумията, в които той изпълнява главната роля и работи по филма „Сблъсъци“, който спечели 3 награди „Оскар“ през 2006 г.

По време на конференцията, докато са в зала, пълна с хора, президентът на асоциацията Филип Бърк пресреща Фрейзър, за да се ръкува с него. Но докато са един до друг тайно го докосва по задните части.

Филип Бърк признава, че е докоснал Брендън Фрейзър, но твърди, че само го е щипнал отзад
Снимка: Getty Images

Тази история е потвърдена и от самия Бърк, който споделя, че само леко е „щипнал приятелски“ актьора. Историята, която разказва Брендън Фрейзър е по-различна и смущаваща.

Според него Филип Бърк не само го е ощипал, но е сграбчил едната половина на седалището му и е направил много неприлично движение с пръста си.

Почувствах се зле. Почувствах се като малко дете. Все едно имах някаква топка в гърлото. Помислих, че ще се разплача.

Фрейзър успял да махне ръката на президента на асоциацията, но не му казал нищо и просто избягал от пълната с хора стая. Точно пред вратата видял полицай и помислил дали да не каже какво му се е случило, но в крайна сметка не се престрашил и споделил историята единствено със съпругата си.

Обвинявах себе си и се чувствах нещастен. Казвах си, че това е нищо – просто някакъв тип ме поопипа малко. Така лятото се изниза и дори не помня по какво съм работил тогава.

Сексуалното насилие срещу жени е много по-често срещано, отколкото срещу мъже, но също така и по-голям процент от случаите биват съобщавани. Много от мъжете, жертви на сексуално насилие, предпочитат да замълчат, за да не станат жертва на подигравки.

Чувството за срам съпътства живота на много хора, станали жертва на сексуално насилие. Брендън Фрейзър споделя, че понякога не е знаел кой е и какво прави. Работата вече не е била толкова важна за него и не му е носела същото удоволствие. „Сякаш нещо беше отнето от мен, поне в ума ми“, споделя той в интервюто си с журналиста Зак Барън.

На следващата страница може да прочетете как случката, в комбинация с други неприятни събития, почти унищожи кариерата и здравето на Брендън Фрейзър >>>