Ако не сте се задълбавали повече в историята около Харви Уайнстийн и обвиненията срещу него, може би се чудите защо се вдига толкова шум около един изнасилвач, който си е получил заслуженото. С какво е по-специален този случай? Всъщност осъдителната присъда, която беше произнесена преди дни срещу бившия холивудски продуцент, е нещо, което само преди 10-20 години би изглеждало напълно невъзможно. Харви Уайнстийн беше един от великаните в Холивуд и падението му ще създаде (и вече създава) огромна промяна в киноиндустрията.

Кой е Харви Уайнстийн?

Той беше един от най-големите и влиятелни продуценти в Холивуд. Благодарение на него имаме възможност да гледаме много филми, които обичаме и които са се превърнали в класика, като например „Криминале“ и „Влюбеният Шекспир“.

Заедно с режисьора на "Криминале" Куентин Тарантино
Снимка: Getty Images

Във времето, когато Уайнстийн беше силен, почти никой не можеше да успее в Холивуд без неговата благословия. Десетки звезди са му благодарили през годините, често от сцената на наградите „Оскар“. Сред тях са Гуинет Полтроу, Мерил Стрийп, Бен Афлек, Дженифър Уорънс, Кристофър Уолц, Мишел Уилямс, Холи Хънтър, Пенелопе Круз, Били Боб Торнтън, Рене Зелуегър, Даян Уест и Кейт Уинслет. Всички те сега или го обвиняват и се отричат от него, или гузно мълчат.

Тейлър Суифт и други известни личности от света на музиката и киното на парти на Харви Уайнстийн
Снимка: Getty Images

Както стана ясно, благословията на Харви Уайнстийн е била почти задължителна за успеха в Холивуд, но не е идвала безплатно. През годините през станалото пословично като „кастинг диванчето“ на Харви Уайнстийн, са минавали стотици млади актриси, мечтаещи за кариера на филмова звезда, които е трябвало да избират дали да си търсят друга работа или да направят някоя „услуга“ за Харви.

Мъжът често е водел млади жени в хотелската си стая и ясно е заявявал, че пътят към успеха минава през леглото му. В някои случай дори е използвал сила, зад а подчини жертвите си.

Харви с актрисата Дженифър Лорънс
Снимка: Getty Images

И не си мислете, че това е била някаква дълбока тайна. Когато толкова от най-успешните актриси са позволили на продуцента да спи с тях, за да получат роли в големи филми, това няма как да остане тайна. В продължение на години навиците на Харви бяха повод за шеги в Холивуд.

Имало е и случай на сериозни обвинения, които обаче винаги са стигали до разрешаване извън съда и то за съвсем дребни (за стандартите на милионера) суми.

Харви и Никол Кидман
Снимка: Getty Images

През 2017 г. всичко се промени, след като вестник „New York Times“ излезе със статия, която обвиняваше Уайнстийн в сексуален тормоз спрямо актриси и служителки в продуцентските къщи, в които е работил. Само за дни се появиха нови обвинения, някои от които много сериозни – в изнасилване.

За малко повече от месец обвинителките станаха над 80 жени, на които Уайнстийн е посягал сексуално межди 1980 г. и 2015 г. Полицията започна разследване и така кариерата на продуцента рухна за няколко седмици.

Снимка: Getty Images

На съдебния процес срещу него, Уайнстийн беше признат за виновен по две от обвиненията и беше оправдан по двете по-тежки. Той почти със сигурност ще прекара време в затвора, но не е ясно колко.

Какво ще се промени в Холивуд след краха на Харви Уайнстийн?

„Дните на „кастинг диванчето“ вече са в миналото“, написа журналистката Бони Фулър. „Ако някой от могъщите личности на Холивуд си е мислел, че може да се върне към „доброто старо време“, сега получи ясно съобщение, че го грозят не само обвинения, но и време в затвора.“

Това наистина това е нова ера в Холивуд, тъй като продуцентите ще са много по-внимателни да не повтарят грешките на Уайнстийн. Вероятно се задава поток актриси, които няма да получават ролите си на базата на това с кого са спали, а заради таланта си.

Уайнстийн в съдебната зала
Снимка: Getty Images

Едно от оправданията на Харви беше, че без него много популярни актриси нямаше да получат шанс, но въпросът, който трябва да си зададем, е колко ли талантливи млади жени не са получили роли във филми, които можеха да ги направят звезди, само защото не са искали да задоволят желанията на Уайнстийн?

След като видяха, че има резултат, жените в Холивуд ще са много по-спокойни да говорят за сексуалния тормоз (който няма да изчезне просто така, защото един от насилниците е вкаран в затвора) и шансът да се появи нов Уайнстийн е почти никакъв.