Тази седмица по кината излиза пълният със звезди филм „Последният дуел“ на Ридли Скот. Сценарият на историческата драма за крал Шарл VI, в която участват Джоди Комър и Адам Драйвър, е дело на актьорите Мат Деймън и Бен Афлек, които също участват в сериала. Почитателите на двамата няма да се изненадват, че са работили заедно по сценария, тъй като приятелството им е едно от най-дългите и плодотворни в Холивуд.

Снимка: Getty Images

Нека ви припомним малко повече за съвместните им проекти, които обхващат около 25 години и за приятелството им, което е започнало много преди това.

Мат Деймън и Бен Афлек – неразделни още от деца

Бен и Мат са израсли заедно в Масачузетс. Те стават приятели когато Мат Деймън е на 10, а Бен Афлек на 8 и остават неразделни през следващите 40 години.

И двамата са запалени по киното. Тази страст ги обединява и в крайна сметка и успяват да се превърнат в големи холивудски звезди.

Двамата имахме обща любов – актьорска игра и правене на филми. Мисля, че подхранвахме взаимно манията си в годините, когато се формирахме като личности и това ни свърза за цял живот.

Бен Афлек

„Добрият Уил Хънтинг“ и първият „Оскар“

Докато са в 20-те си години, изгряващите звезди Бен Афлек и Мат Деймън са съквартиранти. Те мечтаят да направят успешен драматичен филм и заедно работят по сценария му. Един от най-големите им успехи е, че успяват да привлекат Робин Уилямс за главната роля.

Снимка: Getty Images

Проектът е завършен и през 1997 г. по кината излиза филмът „Добрият Уил Хънтинг“ – един филм, който продължава да се счита за класика в киното.

Бокс офис успехът на филма е скромен в началото, но в крайна сметка успява да събере над 200 млн. долара от прожекции по света и става комерсиален успех.

Още по-голям е успехът му на наградите „Оскар“ през 1998 г. „Добрият Уил Хънтинг“ получава 9 номинации за най-големите кинонагради, от които обаче печели само две. Освен Робин Уилямс, който получава „Оскар“ за главна роля, със статуетки си тръгват и Мат Деймън и Бен Афлек за работата си по сценария.

Снимка: Getty Images

По време на речта си пред Американската филмова академия, Бен Афлек казва:

Преди малко казах на Мат, че ако загубим, ще е гадно, а ако спечелим, ще е много, много страшно. И е страшно. Ние сме просто двама младежи, които имаха късмет да работят в екип със страхотни хора.

По това време (а и до днес) Бен Афлек е най-младият човек, получавал „Оскар“ за сценарий, заради което Мат Деймън се шегува: „Бен е най-младият, но ако не беше той, щях да съм аз. Ш**ан з**ник.“

Бен Афлек и Мат Деймън – приятели в добро и лошо

Двамата актьори взаимно подкрепят кариерата си. Те не пропускат филмова премиера, когато в главната роля е другият и винаги се изказват положително за представянето на приятеля си.

Снимка: Getty Images

През 2017 г., на 20-ата годишнина от „Добрият Уил Хънтинг“, двамата дори излизат заедно, за да връчат „Оскар“-а за адаптиран сценарий.

Приятелите остават заедно не само в хубавите моменти, но и в лошите. През по-голямата част от живота си Бен Афлек се е борил с алкохолизма. Той влиза в клиника за лечение на зависимости през 2001 г… за пръв път. От тогава често се измъква за кратко, а след това отново попада в капана на алкохолизма.

Снимка: Getty Images

През 2018 г. стана ясно, че през цялото това време Мат Деймън го е подкрепял в борбата му с алкохола и никога не се е отричал от него, дори в най-лишите моменти от живота му.

Първият, който коментира възродената връзка на Бен Афлек и Дженифър Лопес

Когато преди няколко месеца плъзна слухът, че Бен Афлек и Дженифър Лопес са се събрали след почти 20 години раздяла, никой от познатите им не коментира този слух, освен Мат Деймън.

Снимка: Getty Images

„Ще бъде страхотно. Надявам се, че е истина. Обичам ги и двамата“, каза той тогава, а много от почитателите на двойката Бенифър предположиха, че нямаше да прави такива коментари, освен ако вече не е наясно, че информацията е истина, както и се оказа в крайна сметка.

25 години кино и пълен кръг в живота на Мат Деймън и Бен Афлек

Снимка: Getty Images

Тази седмица се състоя премиерата на „Последният дуел“ и двамата актьори, които са и сценаристи, присъстваха.

Ако ми бяхте казали преди 25 години, че днес ще сме на тази премиера, щях да попитам: Успяхме ли? Все още работим? Ами, добре тогава.

Мат Деймън на премиерата на „Последният дуел“

Стискаме палци Мат и Бен да получат номинация за „Оскар“ (а защо не и самата награда?) за сценария на филма. Така животът им ще направи пълен кръг за четвърт век. И може би този път спечелването на ценната статуетка няма да е толкова плашещо за тях.