"Марина Цекова е едно от най-разпознаваемите, красиви и смислени лица в българската тв журналистика. Завършила е Немската гимназия в София, след което учи в Берлин „Публицистика и комуникация“ и „Филмови науки“, завършва и магистратура „Медии и политически комуникации“ отново в немската столица. Марина прави медийни специализации и лидерски тренинги в цял свят, включително и като част от мрежата на World Press Institute в САЩ", казва журналистът Емил Спахийски в уводните думи към интервюто си с водещата на следобедните и късните емисии на bTV Новините за новия брой на „Жената днес“.

Снимка: Дилян Марков

Марина се присъединява към редакцията на bTV Новините през 2020 г., като освен в ролята й на водеща на емисии зрителите я виждат и като репортер. Има много награди, свързани с качествена и обективна журналистика. С новия водещ на „Тази сутрин” по bTV Златимир Йочев са родители на дъщеричка – Тамара.

В началото на месец март излезе проучване, което показва, че България е най-доброто място в Европейския съюз за работа на жените. Имаш ли усещането, че това наистина е така?
България е най-хубавото работно място за мен, поне в този момент от живота ми. Познавам много жени, които също се чувстват щастливи и реализирани тук. Но не вярвам, че професионалното удовлетворение има географски координати. То е съчетание от твърде много труд, сходно количество желание и малко късмет в правилния момент. Въпреки усмивките от статистиката, страната ни доста ще трябва да се потруди, докато стане мечтана дестинация за работа. Проблемът обаче не е само в работодателите, а и в уважението на служителите към собствения им труд.

Снимка: Дилян Марков

Какво е да си жена в България – да живееш, да работиш, да отглеждаш дете?
Страната, в която живея, определя институционалната рамка на моя живот, но не и ценностите, в които вярвам. Живея, работя и гледам дъщеря си според разбиранията, които съм си създала във времето. Не робувам на стереотипи, които определят как трябва да изглежда и да се държи българската жена. Но, ето, обичам да гладя – не защото някой го очаква от мен, а просто защото е необходимост, която ми доставя удоволствие.

Владееш четири езика, невъзпитано образована си и камерата е влюбена в теб. Кога си се чувствала подценена?
Мисля, че самата аз много по-често се поставям под въпрос, отколкото хората около мен. Постоянно се питам дали успявам да изпълня фасадата със съдържание. Особено след като станах водещ на новини. Не винаги съм доволна от себе си, но докато продължавам да се питам, значи съм на прав път.

Снимка: Дилян Марков

Което води до въпроса как се почувства, когато те поканиха от bTV?
Приех поканата като оценка за работата си. Тя беше отправена към мен в момент, когато въпросите за собственото ми съдържание бяха станали повече от здравословното. Реших, че е време да си помогна и го направих. В последните седмици имах възможността да снимам и да разкажа историите на много смислени хора, така че резултатът е вече едно на нула за мен.

Казваш в едно интервю, че Берлин те е научил на свобода, каквато в България не е съвсем на мода. Къде са корените на не-свободата в България?
Берлин и образованието ми там ме научиха, че човек винаги трябва да е господар на професионалните и личните си решения. Тук парадигмата е обърната и обстоятелствата често определят действията. Много хора около мен правят неща, които не им доставят радост, но те не се чувстват свободни да променят това. Вероятно всичко е и въпрос на пазар. Германия е голяма страна и възможностите са много повече. Тук често вариантите за реализация се броят на пръсти, особено при някои професии. Липсва и свободата на избор в областта на културата и изкуството – там имаше от всичко винаги, тук има от всичко понякога. Но в новото време, липсата на разнообразие в тези сфери може се компенсира и онлайн. Не е същото, но не е и малко.

Още от интервюто за "Жената днес" вижте тук >>
Целия разговор ще намерите в новия брой на списанието, което вече е на пазара.

Снимка: Дилян Марков

Фотограф: Дилян Марков
Стайлинг: Станимира Янакиева
Грим: Милена Тумангелова
Коса: Йоана Чешмеджиева