Дори и да не сте гледали “Матрицата”, няма как да не сте попадали на изображения с капитан Морфей. Именно той помогна на Киану Рийвс в култовия филм от 1999 г. да излезе от Матрицата и да поведе съпротивата срещу машините. Със сигурност обаче сте забелязали, че през последните годни той като цяло изчезна от големия екран и не чуваме много неща за него. Актьорът Лорънс Фишбърн, който днес навършва 59 години, продължава да гради успешна кариера на малкия екран, но последното десетилетие никак не беше добро за личния му живот.

Снимка: Getty Images

Лорънс Фишбърн извън “Матрицата”

Актьорът, син на учителка и служител в поправителен дом, започва кариерата си през 1973 г.

През 1994 г. става осмият чернокож актьор в историята на наградите, номиниран за “Оскар” за главна роля и ако беше спечелил, щеше да е едва вторият чернокож носител на престижното отличие (тази чест се пада на Дензъл Уошингтън 6 години по-късно).

През 1996 г. получава и номинация за “Златен глобус” в категорията за актьор в минисериал или филм, направен за телевизията. Ако беше спечелил, щеше да е първият чернокож с тази награда.

Снимка: Getty Images

Въпреки тези престижни номинации, Лорънс Фишбърн става наистина известен, след като сестрите Уашовски (по това време все още известни като “Братята Уашовски”) го избират за една от най-важните роли в предстоящия си филм.

“Матрицата” е уникален и много рискован проект, който лесно можеше да се превърне в скъпоструващ провал, но вместо това стана един от най-култовите и обичани филми на всички времена. Съвсем естествено последваха още две продължения, в които Фишбърн участва, а в момента, 15 години след “Матрицата 3”, се работи по още една част, но този път без Лорънс Фишбърн. Поне доколкото ни е известно, в историята ще участва по-млада версия на Морфей и възрастният актьор е неподходящ, но не е изключено създателите да ни изненадат с неочаквана поява на оригиналния Морфей в някоя сцена.

Макар и да се появява по-рядко на екрана и то предимно в поддържащи роли, Лорънс Фишбърн не страда от липса на работа. Той е ангажиран с няколко много успешни сериала.

Снимка: Getty Images

От 2008 г. до 2011 г. Фишбърн беше редовен актьор в криминалния хит “От местопрестъплението”. От 2013 г. до 2015 г. игра в серала “Ханибал”, вдъхновен от персонажа на писателя Томас Харис. През 2016 г. го гледахме в минисериала “Корени”, а през 2017 г. в “Мадиба”, където играе ролята на Нелсън Мандела.

Може би най-успешната му роля е в ситкома “Black-ish”, който разказва за живота на афроамериканско семейство в САЩ. Темата на сериала го прави не много популярен извън Щатите, но там е истински хит.

Работата по сериала му донесе три номинации за наградата “Еми”.

И макар кариерата му да се развива добре, личния живот на Лорънс Фишбърн определено страда през последното десетилетие.

На следващата страница може да прочетете как се разпадна семейството на популярния актьор >>>