Лизи се ражда с рядко заболяване (Lipodystrophy), заради което остарява преждевременно и бързо губи мазнините в тялото си. В момента тя е на 27 години, но никога през живота си тя не е тежала повече от 30 килограма. 

Когато е на 17 години в You Tube се появява видео с нея, озаглавено – Тя е най-грозната жена на планетата. Това не е стряскащо за Лизи. По-страшното е, че има не един и два коментара, които гласят:

Направи услуга на всички и се самоубий!
или
Самозапали се!

Това буквално я съсипва. Тя е сигурна, че никога няма да успее да преодолее тази обида и мъка, че никога повече няма да може да се събере емоционално и да продължи да живее. Но силите на една жена са неподозирани! Тя може да се вдъхновява, да смуче, да се презарежда от толкова много места, хора и какво ли още не. Точно това прави и Лизи. Тя наистина пали огън. Но не за да се самоубие. Тя пали огъня вътре в себе си – намира сила именно в слабостта си. Заболяването, външният вид, килограмите, грозотата, хората, които я приемат и тези, които не могат – именно това са нещата, от които тя черпи сили и вдъхновение, за да стъпи отново на краката си.

Снимка: facebook.com/LizzieVelasquez

Видеото не е нейното погребение, а не нейното възраждане от пепелта.

Тя става активист в борбата с насилието, мотивационен говорител, автор и предприемач. Позитивният й поглед и решителността за живот я правят главен герой в документалния филм за живота й - А Brave Heart.


Лори Шулц е първата жена, която изиграва важна роля в живота на Лизи. Тя е нейна учителка по химия, но е единственият преподавател, който успява да види детето, отвъд неговите физически недъзи. Шулц много помага на Лизи да се справя с учебните задължения добре, въпреки слепотата на дясното й око. Двете често си говорят извън учебните занимания. Връзката им продължава и много след като Лизи напуска училището. Гсопожа Шулц се превръща просто в Лори, на която Лизи Велаксес винаги може да се обади, ако има проблем или притеснение.

Снимка: facebook.com/LizzieVelasquezЛизи е един от лекторите на TEDxAustinWomen talk. Тръгвайки към сцената, тя предупреждава организаторите – „Не откачайте! Но аз ще предам на публиката цялата си болка, защото ще говоря изцяло с открито сърце.” Видеото с презентацията на Лизи се превръща в едно от най-гледаните в мрежата. То достига до повече от 10 милиона потребители.

Снимка: facebook.com/LizzieVelasquez
6 урока за промяната от Лизи Веласкес

1. Не позволявай другите да определят каква си ТИ.

2. Кажете Да на нещо, което ви плаши.

3. Всеки ден тренирайте вашата вътрешна сила, както тренирате мускулите си. Така, в дена, в който имате неприятности (а такива винаги се случват) вие ще сте много силни и ще ги понесете много по-лесно.

4. Правете си свои планове, дори хората около вас да имат други.

5. Бъдете благодарни на ценните хора около вас.

6. Ако в живота ви има нещо, което няма как да преодолеете, научете се да живеете с него.