Комедиантът Иван Кирков (34 г.) е живял и работил в Австрия, а неговото хоби е стендъп комедията. През 2012 г. има щастливата възможност да се "пенсионира" и да се занимава с това, което обича. Той се връща в България и същата година създава "Comedy.bg". Днес компанията е най-големият продуцент на стендъп комедия в България. Сред комедиантите й са познати имена от българската сцена като Васил Ножаров, Никола Тодороски, Ники Банков и други. Направили са над 45 различни шоу програми, които са играни над 250 пъти в 5 страни.

Освен, че организират първия фестивал на комедията у нас още през 2015 г., след това и създават първия български клуб за комедия - The Comedy Club Sofia. Посетихме комедийна вечер със соло стендъпа "За жените с любов…" на Васил Ножаров и се смяхме до сълзи. Клубът се намира на столичната ул. "Леге" 8, а има и по-малко "братче", което е на 2-3 минути пеша от него - на "Христо Белчев" 8. И в двата клуба е "смешно, без майтап". Там открихме и джобен наръчник за комедианта, който ни запознава със историята на комедията. Билетите са по 10 лв (за студенти 8 лв), а старият билет носи отстъпка за следващото шоу.

Днес си говорим с Иван Кирков и Васил Ножаров за смеха, саможертвата на комедианта и импровизациите. Вижте какво ни споделиха двамата приятели.

Какво ви събра? 

И.К.: Срещнахме се на аматьорските вечери и се харесахме. Комедията ни събра и… оттогава сме заедно (смеят се). 

Как се стигна до създаването на клуба?

И.К.: С около три години постоянен труд. Стартирахме първия фестивал на комедията, а сега през октомври ще е петият. Всеки следващ фестивал е по-голям и идват много чуждестранни гости като Джими Кар и Ед Ийзър. Фестивалът ни приближи изключително много до клуба. В първите ни шоута публика почти нямаше. Повечето, които ни гледаха, бяха приятели на Васко, заедно с 3-4 натурални фена.

Това не ви ли притесняваше?

И.К.: Наши колеги предричаха неуспех, както и други собственици на клубове. Моментът беше по-скоро полуузрял, но аз имах пълната подкрепа от Васко, Любомира, Румен и всички от екипа. Беше трудно, хвърлихме се "all in", но стана.

Колко публика сте събирали най-много?

И.К.: В началото имахме вечери с доста малко хора, а това не е приятно и за публиката. Дори всички се разбрахме да определим минимум хора за представление и се спряхме на 20. Същата вечер дойдоха 18 души, но го направихме и въпреки всичко се получи супер. А сега се стараем да си чупим рекордите - имахме шоу с над 2500 души в НДК.

Снимка: The Comedy Club Sofia

Разчитате ли на публиката или нещата са подготвени?

В.Н.: Нещата винаги са подготвени, никой не разчита само на импровизация. Но когато има участие от публиката, е по-яко, защото и тя е участник в шоуто.

И.К.: Трябва да имаш план за действие, а вече опитът ти позволява да импровизираш. Не, че няма как от нищото, но това става с много опит зад гърба ти. Ако от 30 години си на сцената и разказваш шеги, ти уж не си подготвен, но всъщност си. Магията не е в това да не си, а в обратното – да си толкова подготвен, че да можеш да отреагираш на всичко.

Как се подготвяте?

В.Н.: Рядко се налага да измислям нещо изначално, трябва да е нещо, което ми се е случило. Историите за жените шофьори са от моя горчив опит. Вдъхновението не е с копче - или го имаш, или не. Всеки се подготвя по различен начин.

И.К.: Прекарваме огромна част от времето си в мисли как да разкажем историята супер яко и смешно.

В.Н.: Всеки път съм в състезание със себе си как да я разкажа (усмихва се).

А репетирате ли пред огледалото например?

И двамата в един глас: Не, никога. Звучи нелепо (смеят се).

Как откривате хубавите истории?

В.Н.: От живота. Това с изпреварването на ТИР-а е истинска история. Случи се преди 2-3 години и писах на Иван какво се случва. Той се смя много и ми казва, че от това ще стане страшен материал… А аз се притеснявах, че може да умра по пътя до София и никой да не разбере историята (смее се). 

И.К.: Хубавите истории са гадните истории. Не можеш да се хвалиш и да е супер забавно. Затова е хубаво на комедиантът да му се случват лоши неща. Имах шега със скобите на колите и един ден пак ми сложиха. Направих си селфи и го качих. Хората пощуряха, имаше коментари, реакции… Тоест, те искат да ми е гадно (смее се).

В.Н.: Нещата стигат до там, че комедиантът сам се вкарва в ситуации, които знае, че няма да свършат добре за него. Постоянно го правя, това е саможертвата на комедианта. Ти трябва да страдаш, за да може публиката да се забавлява.