Точно преди 14 години загина един от най-смелите (и безразсъдни) телевизионни водещи и една от най-големите легенди на Австралия. Стив Ъруин беше известен по целия свят като Ловеца на крокодили, беше отдал целия си живот на животните и най-вече на онези от тях, от които всички се страхуваме. Виждали сме го да се бори с крокодили, да хваща най-отровните змии на планетата и да се гмурка, за да ни среща с най-смъртоносните морски и речни обитатели.

Именно по време на снимките на една подобна опасна среща, приключенецът беше смъртоносно ранен и умря по пътя към болницата. И макар инцидентът да е бил записан на камера, съвсем малко хора са го гледали и най-вероятно видеото никога няма да види бял свят. Повечето копия отдавна са унищожени, но съпругата му е сигурна, че има останало едно последно.

Снимка: Getty Images

Стив Ъруин е бил убеден, че ще умре млад

Смъртта на смелия Ъруин потресе света и продължава да натъжава съпругата и децата му, но истината е, че водещият винаги е очаквал да си иде точно така.

Той никога не е очаквал да им дълъг живот“, сподели вдовицата му Тери Ъруин в интервю за австралийска телевизия. „През цялото време очакваше животът му да приключи внезапно.

Снимка: Getty Images

За австралиеца не е имало по-голямо удоволствие от това да е в близост до опасно животни. Много често е водел по време на снимките и децата и. За щастие те не са били с него, докато е снимал предаването си „Най-смъртоносните създания на океана“ през септември 2006 г.

В злощастния ден екипът вече е приключил с основната работа и смятат да се отправят към брега. Стив Ъруин, който винаги е бил перфекционист, иска да имат кадър, в който огромният скат, който преследват, се отдалечава. Стив и операторът му Джъстин Лионс, с когото са дългогодишни приятели, се гмуркат заедно, без да подозират, че това са последните им мигове.

Във водата Стив подплашва ската, който обаче се обръща срещу него и го намушква в гърдите с острата си опашка. Операторът снима през цялото време, защото не подозира колко сериозна е атаката. Едва след като вижда, че водата около телевизионната звезда почервенява, осъзнава, че нещо не е наред.

Снимка: Getty Images

Без значение какво се случваше и кой беше ранен, трябваше да продължаваме да снимаме“, разказва Лионс. „Това беше правилото на Стив.

Според биографа на Стив Томи Донован, Ловеца на крокодили е бил предупредил, че ако се нуждае от помощ, ще даде знак на екипа си, но иначе при никакви обстоятелства не трябва да спират камерите. Най-ужасната мисъл за него е била, че ще загине, без смъртта му да е запечатана на видео.

Първоначално никой, дори самият Стив Ъруин, не осъзнава колко сериозна е раната. Когато го изваждат от водата в лодката обаче става ясно, че дробовете му са пробити и се пълнят с кръв. Ъруин не може да диша, и успява да каже само, със съвсем спокоен глас, „Умирам.“, след което изпада в безсъзнание. Докато стигат до болницата, вече е мъртъв.

Какво се е случило със зловещия запис на последното приключение на Стив Ъруин?

Екипът предал един запис на полицията, защото се налагало да се проведе разследване. Още едно копие получила вдовицата му. Всички останали били унищожени, макар да имало огромен интерес към тях.

Снимка: Getty Images

До ден днешен милиони хора редовно търсят записа със смъртта на Стив Ъруин в интернет, където е пълно с фалшиви видеа, претендиращи да показват последните мигове на Ловеца на крокодили. Едно от видеата е гледано от над 100 милиона души, но Тери Ъруин, вдовицата на Стив, отрича той да е истински.

Самата тя никога не е виждала реалния запис, защото е унищожила своето копие в деня, в който го е получила. Макар да осъзнава, че съпругът ѝ е умрял докато прави това, което обича най-много, смята, че да види смъртта му ще е ужасно преживяване за нея и децата ѝ.

Тери Ъруин обаче е убедена, че полицията разполага с едно последно копие от записа, прибрано в някой „прашен полицейски шкаф“ и не е изключено един ден да изтече в публичното пространство. Тя се надява това никога да се случи, но дори да стане, не иска никога да вижда последните мигове на мъжа си.

Снимка: Getty Images

Хубавото е, че опасното преживяване не е накарало наследниците на Ловеца на кркодили да намразят животните. Стив остави син и дъщеря, които са ревностни природозащитници и се грижат за семейния Зоопарк.

Неотдавна дъщеря му се омъжи в парка, а сина му демонстрира, че е наследил смелостта (и безразсъдството) на легендарния си баща.