Актрисата Елена Петрова е лице на инициативата за невербалните деца на УНИЦЕФ и посланик на добра воля на Детския фонд на ООН в България. Колкото и да е известно името на човек обаче, само то никога не е достатъчно, за да влезе в подобна кампания. Затова тя влиза със сърцето си!                            

"Да работиш за децата за мен е едно от най-смислените неща - за техните усмивки, за грейналите им лица, за възможността да имат уют, спокойствие, родителска грижа, да се развиват и обучават, да създават приятелства, да обичат, да имат нормален живот. Нищо не започва от нас и няма и да свърши с нас, но има неща които, зависят от нас. Тях можем да направим сега, за да имат по-добро бъдеще децата в България."

Като майка, какво бихте казала за кураж на родителите, които никога няма да чуят „Обичам те“, произнесено с гласа на собственото им дете?

Познавам деца с нарушена комуникация и техните родители. Имам приятели и колеги с деца със специални потребности и затруднения в общуването и знам през какво минават, какви въпроси си задават и колко страхове носят в себе си. Знам колко безсилни се чувстват, защото обещанието, което всеки родител си дава, е че ще направи най-доброто за детето си, да расте здраво и щастливо, да получава любов и да стане добър човек. Имам огромно желание да помогнем на тези родители и деца да разберат, че не са сами в този труден път, да продължават да вярват и да не губят надежда. "Обичам те" се казва първо със сърцето и съм сигурна, че всеки родител на невербално дете го чува всеки ден. Това е специален език за специални деца - деца със смели сърца. С кампанията „Една секунда променя живота“ искаме да им помогнем да се изразяват и родителите да чуват най-безценните думи - "мама", "тати", "обичам те", "благодаря".

Каква е конкретната подкрепа, която инициативата ще окаже на невербалните деца?

УНИЦЕФ е световна организация, създадена през 1946 г., през 1953 г. става неразделна част от системата на ООН, а през 1965 г. печели Нобелова награда за мир. Подкрепата, която ние, като популярни личности, оказваме за каузите на УНИЦЕФ в България, е напълно безвъзмездна. Приемам лично тази кампания и много искам да успеем, заедно. Човек с човека живее, човек на човек помага, подава ръка, човек, човека обича. Това е битка с най-добрите средства - човечността, солидарността, добротворството, милосърдието и разбирането. Не е важно колко силен си в битката, а колко е силна битката вътре в теб. Затова нека в най-важната секунда да помогнем, като се абонираме за месечни дарения от 5 лева на SMS на 1021. Тази секунда може да промени животи!

В работата си актьорите използват не само глас, но мимики, жестове, поглед и т.н. Кое е средството, с което човек може най-добре да изрази емоцията си?

Когато се грижиш и работиш за вътрешния си емоционален свят, натрупваш знания, опит, уроци, мъдрост, преодоляваш трудности, обичаш силно, плачеш още по-силно. Целият този калейдоскоп от преживявания живее вътре в теб. Очите са отражението на този свят. Невербалното изразяване - чрез движение и жестове на тялото, също е израз на тези емоции. Когато изграждаме роля, ние всъщност започваме пътуване навътре в себе си, през лабиринта от съхранени чувства, усещания, ухания, крайни реакции, силно разтърсващи моменти, за да изградим един пълнокръвен образ с тяло и лице, който заживява собствен живот.

Част от кампанията е и разработването на приложение за комуникация чрез символи. Дали децата приемат лесно тези новаторски подходи? 

Децата са великани! Те стърчат над нас и виждат много по-надалеч. Не е лошо по- често да се вслушваме в тях. Убедена съм, че децата много бързо ще се адаптират. Приложението за комуникация чрез символи  допълнително ще подкрепи участието на деца с увреждания и специални потребности в образованието и други области на живота. Тези деца през повечето време се чувстват изолирани, особено в семействата от по-отдалечените населени места и семействата в риск. За някои от тях целият свят е това, което виждат от прозореца на стаята си.

Като майка на близнаци - кое е специфичното при отглеждането им?

Който не е отгледал близнаци, нищо не знае! Раждат се заедно от една утроба, растат заедно, откриват света заедно, а са толкова различни. Те са моето тайно оръжие. Те са моята сила и най-голям страх. Те са като светулки, които показват пътя, когато се губиш. Те са толкова чувствителни и емоционални, толкова прекрасни, защото са такива, каквито са. С баща им сме благодарни, че са ни избрали за родители. Опитваме се да не ги разочароваме и да им доказваме, че сме достойни за тях.

Много трудности се преживяват при отглеждането на дете, а представете си две или повече наведнъж. Но това те калява, изгражда устойчивост. Егото ти излиза в отпуск за дълго време. Научаваш много бързо, че ти не си най- важният на света. Спираш да мрънкаш и търсиш решения, когато си мислиш, че ти е трудно - о, чакай още нищо не си видял! Но както трудностите, така и любовта, прегръдките, гушкането, "Мамо, обичам те", всичко е по две и е истинско, като живота.

Те как казват своето "Обичам те"?

Още от съвсем малки, всеки ден с децата си казваме, че се обичаме и вечер изричаме малка молитва към Богородица. Аз съм щастлива, че много често получавам бележки, цветя и ръчно измайсторени неща. Страшно ги ценя и си ги пазя. Аз също им оставям бележки, че вярвам в тях и ги обичам. Инициативата е на дъщеря ми, а синът ми я подкрепя и дава идеи. За рождения ми ден бяха направили оригинален буркан, пълен с 365 мисли и пожелания за мен - лично измислени и написани за всеки ден. Изработването е отнело почти два месеца. Не е лесно да измислиш всички пожелания. Опитайте! Сълзите ми потекоха... Те винаги успяват да ме докоснат и развълнуват.