Как се казва симпатичният актьор от „Гатака“ и „Талантливият мистър Рипли“, който сега изпълнява ролята на младия Албус Дъмбълдор в поредицата „Фантастични животни“. Със сигурност, ако опитате да го намерите в интернет, ще попаднете на два варианта - Джъд или Джуд Лоу. Как е правилното произношение на името на британеца, който днес навършва 50 години?

Снимка: Getty Images

Как „Бийтълс“ му дадоха името и повлияха на любовния му живот

По-възрастните почитатели на актьора сигурно си спомнят, че до не много отдавна той беше известен в България като Джуд. Изглежда обаче в последните години, в опит да го произнасяме по-правилно, го прекръстихме на Джъд, както го произнасят в чуждите медии. Това обаче е грешка, тъй като през 2008 г. в епизод на предаването "В студиото на актьорите" стана ясно, че родителите му са го кръстили именно на песента „Хей, Джуд“ на „Бийтълс“ и на персонажа от книгата „Невзрачния Джуд“ на британския писател Томас Харди.

Снимка: Getty Images

Джуд е син на учители, а баща му става най-младият директор на училище в Лондон, но самият той няма интерес към ученето и се насочва към актьорската кариера. Първата му по-голяма роля е във филма „На пазар“ на режисьора Пол У. С. Андерсън. Освен че проправя пътя му в киното, филмът го среща и с първата му съпруга.

Снимка: Getty Images

По това време Сейди Фрост, която е 7 години по-възрастна от Джуд, е омъжена, но малко след премиерата на филма „На пазар“ слага край на брака си с музиканта Гари Кемп и започва връзка с Джуд. Двамата се женят през 1997 г.

По наклонената плоскост – връзката между Джуд и Сейди

Снимка: Getty Images

Актьорите са привлечени един към друг заради съвпадението, че имената и на двамата са заглавия на песни на "Бийтълс". Джуд дори си прави татуировка на ръката, която гласи „Секси Сейди“, както се казва една от популярните песни на групата.

Това, което се явява пречка пред връзката им обаче, не е възрастовата разлика, а все по-успешната кариера на Джуд Лоу. През 1996 г. се ражда синът им, което се отразява много лошо на Сейди.

Снимка: Getty Images

Джуд все беше някъде другаде по работа, докато аз си седях на дивана и трупах килограми“, спомня си Сейди в автобиографията си. „Колкото повече търсеха Джуд за работа, толкова по-голяма кралица на драмата ставах аз. Колкото повече той съзряваше, толкова повече аз се превръщах в дете. Живеехме на ръба, но се опитвахме да се справим заради сина ни.

През 2002 г. се ражда вторият им син, но това по никакъв начин не помага на Сейди. Депресията ѝ продължава да се задълбочава и дори започва да обмисля самоубийство, след като вижда снимки, на които Джуд разговаря с друга жена на парти.

Снимка: Getty Images

Сейди не крие, че в последните години от брака им е била егоцентрична и не е обръщала никакво внимание на съпруга си. В един момент в началото на 2003 г. забелязва, че начинът, по който той я гледа, се е променил. Тогава Сейди задава въпроса, който слага край на връзката им. Пита съпруга си дали я обича все още.

Дори не се наложи да ми отговаря, веднага разбрах, че връзката ми с мъжа, когото обичах, е приключила“, със съжаление си спомня Сейди.

Това води до много голям скандал между двамата, който включва замеряне с предмети и чупене на чаши. Изпадналата в истерия Сейди заплашва да се самоубие и влиза в болница за 28 дни. Седем месеца по-късно Джуд Лоу подава документи за развод.

Успешна кариера и две номинации за „Оскар“

Докато Сейди изпада в депресия и, както сама признава, неволно става причина за края на брака им, Джуд Лоу е ангажиран с все по-успешната си кариера. През 1999 г. изпълнява ролята си в „Талантливият мистър Рипли“, която му носи първата номинация за „Оскар“.

Снимка: Getty Images

През 2001 г. актьорът получава роли във филмите „Враг пред портата“ и научнофантастичната класика на Стивън Спилбърг „Изкуствен интелект“. Тези филми го превръщат в истинска холивудска звезда.

Втората си номинация за „Оскар“ Джуд Лоу получава за филма „Студената планина“ през 2004 г.

Джуд Лоу отново е съпруг и е баща на 6 деца

След развода си със Сейди, Джуд не бърза да се ожени повторно, но има доста връзки, благодарение на които се сдобива с не малко деца.

Джъд Лоу има три деца от бившата си съпруга Сейди Фрост, дъщеря от модела Саманта Бърк и друга от певицата Кетрин Хардинг.

Снимка: Getty Images

Миналата година актьорът сключи брак с приятелката си Филипа Коан, а през септември тази година стана ясно, че жената е родила шестото дете на Джуд.

Междувременно той е зает със снимките на поредицата „Фантастични животни“, в която играе ролята на младия Албус Дъмбълдор. Амбициозният филм обаче е изправен пред много трудности, след като втората част претърпя комерсиален провал, а третата част беше отлагана няколко пъти и загуби една от най-големите си звезди – Джони Деп.