Първият чернокож актьор, който печели „Оскар“ за главна роля, е великият Сидни Поатие, който почина по-рано тази година. Трябва да минат почти 40 години, за да може друг афроамериканец да получи наградата. Тази година сред номинираните са Дензъл Уошингтън и Уил Смит, като всеки от тях двамата има шанса да стане петият чернокож актьор с „Оскар“ за главна роля.

Кой според вас заслужава повече наградата? Преди да решите, нека да си припомним най-важното за двамата актьори.

Дензъл Уошингтън vs. Уил Смит – кой има повече опит

Снимка: Getty Images

67-годишният Дензъл Уошингтън започва актьорската си кариера в театъра през 1976 г., а на следващата година получава и първата си роля в телевизията. От 1982 г. до 1988 г. участва в сериала „St. Elsewhere“, като междувременно се снима и във филми за голям екран – „Войнишка история“, „Hard Lessons“ и „Power“.

Снимка: imdb.com

Уил Смит е на 53 години. Преди да стане актьор, той има успешна музикална кариера. През 1990 г. става звезда в ситкома „Принцът на Бел Еър“, който е вдъхновен частично от живота на самия Уил Смит. Големият му пробив в киното е през 1995 г., когато излиза хитът „Лоши момчета“.

Дензъл Уошингтън vs. Уил Смит – номинации и награди „Оскар“

Снимка: Getty Images

Първата си номинация за „Оскар“ Дензъл Уошингтън получава през 1988 г. за филма „Вик за свобода“. Той не успява да вземе наградата, но две години по-късно отново е номиниран и този път си тръгва с „Оскар“ за поддържаща роля във филма „Слава“. През 2002 г. получава и „Оскар“ за главна роля във филма „Тренировъчен ден“. Дензъл Уошингтън е вторият чернокож актьор във всяка от двете категории, който получава „Оскар“. Тази година е номиниран за филма „Трагедията на Макбет“. Това е десетата номинация в кариерата му.

Снимка: imdb.com

Уил Смит има значителни по-скромна биография, когато става дума за наградата „Оскар“. Той получава първата си номинация за филма „Али“ през 2002 г. (която не печели именно заради Дензъл Уошингтън) и за филма „В преследване на щастието“ от 2007 г., но отново не печели. Номинацията за главната роля в „Методът Уилямс“ е третата му като актьор, а освен това има и друга номинация, като продуцент на филма, който разказва за възхода на Винъс Уилямс.

Дензъл Уошингтън vs. Уил Смит – кой е по-добър актьор

Снимка: imdb.com

Дензъл Уошингтън е считан за един от най-великите актьори на всички времена. Освен във филмите, за които получава „Оскар“, той прави незабравими роли в „Малкълм Х“, „Мъж под прицел“ и „Книгата на Илай“.

Снимка: imdb.com

Уил Смит става известен с комедийните си роли. Той участва в култовата комедиите „Мъже в черно“ и „Ханкок“, както и във фантастичните „Денят на независимостта“ и „Аз съм легенда“.

Кой от двамата е по-добър е твърде субективен въпрос, затова ще оставим всеки от вас да прецени сам.

Дензъл Уошингтън vs. Уил Смит – кой е по-вероятно да получи наградата

Снимка: imdb.com

През годините Уил Смит често се е оплаквал, че филмовата академия го игнорира, но тази година изглежда, че това ще се промени. Уил Смит е не само има по-голям шанс да спечели наградата от Дензъл Уошингтън, но и е фаворит за категорията изобщо, въпреки че конкуренцията е сериозна (Бенедикт Къмбърбач, Андрю Гарфийлд и Хавиер Бардем също са номинирани).

 

Дензъл Уошингтън vs. Уил Смит – кой от двамата актьори ще получи „Оскар“ за главна роля?

  • Как Крис Рок спечели от шамара на Уил Смит на Оскарите
  • Наистина ли облече това? Най-странните дрехи на Оскарите
  • Шегите с плесницата на "Оскар"-ите
  • Мария Бакалова пропусна Оскарите и похапна супа на парти
  • Оскарите влязоха в 21 век – Били Айлиш стана първият човек от това хилядолетие, който получи „Оскар“
  • Това са най-красивите рокли на Оскарите (СНИМКИ)
  • "Viva Ukraine", минута мълчание и още нещо в подкрепа на Украйна на Оскарите
  • Трите целувки на Оскарите, които ни оставиха без думи (+видео)
  • Големите победители, губещи и изненади на Оскари 2022
  • Уил Смит удари шамар на Крис Рок на Оскарите! Кому беше нужно?