Още около Кампанията "Любовта е действие", както и за нещата, които вълнуват всяка двойка с репродуктивни проблеми, си говорим с д-р Георги Николов – специалист  акушер-гинеколог и ESHRE сертифициран старши ембриолог. От 15 години той работи в сферата на асистираната репродукция и гинекологична ендоскопия. Има редица публикации в български и международни престижни научни списания. В момента е и външен експерт по асистирана репродукция към съвета на Европа.

Д-р Георги Николов е ръководител на сектора по асистирана репродукция в МЦ "РепроБиоМед" – една от десетте клиники, взела участие в приключилата наскоро кампания, създадена в подкрепа на семействата с репродуктивни проблеми.

Защо се съгласихте да участвате в кампанията "Любовта е действие", създадена в подкрепа на двойки с репродуктивни проблеми?
Нашият МЦ и миналата година участва в кампанията. Независимо от финансовите затруднения, които съпътстват българската медицина в условията на криза, считаме за свой дълг винаги, когато е възможно да участваме в благотворителни кампании.

Нараства ли броят на семействата, търсещи Вашата подкрепа?
През различните години посещаемостта е различна. Отдаваме това и на различната политико-икономическа обстановка в страната през различните години. Все пак, напоследък сме доста разтревожени от факта, че относителният дял на жените с много тежки репродуктивни проблеми и напреднала репродуктивна възраст се увеличава.

Как преминава денят на един специалист като Вас, работещ в ин витро център?
В работа – по цял ден, почти без почивни дни.

Какво мислите за съвременните технологии, които навлизат все повече в практиката на ин витро специалистите?
В МЦ РепроБиоМед  винаги  сме се старали да бъдем в авангарда на съвременната репродуктивна медицина, което означава непрекъснато да търсим,  разработваме и въвеждаме в рутинната практика най-модерните и високоефективни технологии.

Имайки предвид, че всеки случай е строго индивидуален, обикновено какъв период обхваща процесът от първия преглед до успешното забременяване?
Нашата концепция през годините е била да извършваме абсолютно всички диагностични и терапевтични дейности в рамките на медицинския център. В този ред на мисли, една процедура по ин витро оплождане, е много повече от вземането, оплождането и поставянето в матката на една или повече яйцеклетки.

Изключително голямо значение отдаваме на диагностицирането и лечението на съпътстващи заболявания и състояния (напр. ендометриоза, аномалии на матката, миоми и др.), които влошават шанса на жената за бременност. Напоследък много усилия влагаме в индивидуализирани схеми за яйчникова стимулация, микроманипулационни техники и генетични методи за селекция на най-качествените ембриони с висок имплантационен потенциал.

Има ли семейства, с които поддържате приятелски отношения и след голямото събитие?
С повечето от семействата запазваме близки контакти и бих казал приятелски взаимоотношения. Често те ни търсят за съдействие и за други медицински проблеми в семейството. Така да се каже, се превръщаме в доверени семейни лекари.

Вярвате ли в бъдещето на Кампанията?
Да, вярвам, но считам, че това по никакъв начин не би следвало да освободи българската държава от отговорността пред младите бездетни двойки да помага, организира и финансира тяхното лечение, особено в условията на тежък демографски колапс.