Животът на тази певица и актриса, която отпразнува 80-годишен юбилей вчера, напълно отговаря на "голямата американска мечта" - всеки е способен да достигне невъобразими висоти, ако има силата да не се разпилява лекомислено. Трудолюбива, талантлива и невероятно очарователна – като Пепеляшка, превърнала се в принцеса - това е Барбара Стрейзънд.

Барбара Стрейзънд е родена на 24 април 1942 г. в Бруклин, Ню Йорк. Бъдещата актриса скоро губи баща си, доведеният ѝ баща я бие, а майка ѝ не споделя страстта на дъщеря си към пеенето. Накратко, мечтите за звездна кариера се превръщат и в желание да докаже на роднините си, че наистина е способна на нещо необикновено. Съучениците ѝ се присмиват, подиграват се на дългия ѝ нос, дразнят я жестоко - но тя не се отказва. Пее в клубове и на малки сцени, а един ден има късмета да се срещне със самия Либераче.

Виртуозен пианист, но най-вече страхотен ексцентрик, той става една от първите американски телевизионни звезди. Виждайки забавната и очарователна млада изпълнителка, Либераче я кани да участва в шоуто му във Вегас. Да се качи на една сцена с такъв артист е "щастливият билет", който е чакала. Барбара се завръща от Вегас вече като известна певица.

Стрейзънд не само пее, но и се снима във филми. Става романтична героиня, която не блести, но за комедията нейният образ става нещо повече от необходимо.

Още дебютният ѝ филм "Funny Girl" ѝ носи заслужена слава и първия "Оскар" за най-добра женска роля. Всъщност цялата роля е написана за Барбра - музикалният композитор Жул Щайн я вижда като звезда в мюзикъла (тя продължава да завладява шоубизнеса на всички фронтове) и композира песни специално за нея.

За филма "Роди се звезда" тя композира "Evergreen" и печели втори "Оскар" за нея. По-късно лентата получаява римейк с участието на Лейди Гага, на която Барбра дава многобройни съвети, но не спястява и известни критики.

Тя обаче се отнася с чувство за хумор към всичко, включително и към собствените си успехи и грешки. След дълга пауза Стрейзънд се завръща в киното и участва в комедията на Бен Стилър "Meet the Fockers" в ролята на леко чудатата майка на главния герой. Нейн партньор е прекрасният Дъстин Хофман.

Барбара, подобно на легендарния цар Мидас, превръща всичко, до което се докосне, в злато - филмът е най-печелившата комедия в историята, спечелила повече от половин милиард долара в боксофиса, пише още БГНЕС.

Тя продължава да записва плочи, като последният ѝ албум е издаден преди четири години, и редовно участва в телевизионни предавания. А рождените си дни обикновено прекарва с приятелката си Шърли Маклейн. Те са родени в един и същи ден и решават да празнуват заедно - въпреки че Шърли е с осем години по-голяма от Барбара. Може би и този път са спазили традицията, въпреки че, разбира се, Стрейзънд има известно предимство - все пак това е нейният юбилей.