Тя прекарва 20 години от живота си в Швейцария - страната мечта за мнозина българи. Но избира да се върне на село, в България и да бъде учител по английски и биология. Защото за мечтите времето и границите не съществуват - те просто следват сърцето ти.

  • 10 факта, които не знаете за Веселка - спечелила 100 000 лв. от "Фермата"
  • Дизайнерите от „Alessa” с 3 предложения за новогодишен тоалет
  • Алена: В годината на Нептун ще осъзнаем грешките си (ВИДЕО)
  • Спенс: Тази Нова година ще бъда с най-малкия си син – така постанови съдът
  • Книга за любовта помага на млада жена да се пребори с множествената склероза
  • Любимите снимки на Вики Терзийска в Инстаграм: дъвки Love is от Истанбул
  • Защо трябва да добавите „нищо“ в желанията си за 2023 г.?
  • Малки разговори с деца: Защо Дядо Коледа НЕ съществува, но еленът му яде... кебапчета
  • Преяждане дебне отвсякъде! Как най-бързо да влезем във форма (ВИДЕО)
  • 418 501 души научиха от Ladyzone за смразяващата загуба на Иво Аръков

Силвия Райнли е родена в Оряхово, на 21 км от село Остров.

"Имах баби и дядовци и в Оряхово, и в Остров. Така че корените ми са от този край. Тук е минало детството ми, по островските поляни и край Дунава. Тук са моите най-скъпи спомени с близки и приятели."

Когато навършва 24 г., заминава за Швейцария, за да изработи дипломния си проект. Там открива и любовта.

"Влюбих се в мъжа мечта за мен - швейцарец, и създадохме семейство след моето дипломиране."

Швейцария е на второ място в класацията на 10-те най-добри държави за пенсиониране според Natixis global retirement index за 2022. Оценката в категорията качество на живот в страната е изключително висока. Основни фактори са доброто качество на въздуха, стабилните финанси и доброто здравеопазване. Всичко това обаче лесно може да бъде пренебрегнато, ако душата ти нашепва друго. 

Силвия взема решение да се върне в България, след като го обмисля дълги години.

След 10-годишен брак се разделя със съпруга си. Остават само двамата със сина си и от този миг започва трудният и изпълнен с препятствия живот за нея живот в Швейцария. В този момент синът й бил само на 7 години. Той си има само нея, тя - него.

"Борих се много. За по-добри условия, при които той да живее, срещах и лоши хора по пътя ни, местехме се на различни места. Търсех работа. Беше адски трудно. Мечтаех си моите близки да са до мен, да ме подкрепят. Мама ми даваше сила и вяра по телефона, веднъж годишно се виждахме. Но така исках да са на живо до мен. Да ме прегърнат!"


 
Мислено многократно се връщала в селото от детството си. Онова място, което за нея било изпълнено с щастливи спомени.

"На моето си място, където принадлежа. Остров."

Въпреки повика на сърцето, Силвия стиска зъби и търпи, докато синът й завърши. Днес той е на 21 години и тя е изключително горда с него.  

През 2021 г. прекарва 2 месеца в Остров.

Вижте всички снимки в Галерията.

"Исках да опитам дали ще издържа тук по-дълго. И дали да се върна тук от Швейцария. Близо до нас имаше един бял кон, който един съсед оставяше на паша. Aз много исках да се снимам с него. Помолих мъжа да ни снима. Той каза, че ще стане по-хубава снимка, ако я направим на долната улица, където има прекрасно ранчо. Като дете бях минавала по тази пътека, но не бях ходила точно на това място. Когато отидох там, се влюбих в мястото, беше открито, виждах безкрайното, синьо небе, почувствах такава свобода, от там се виждаше и река Дунав. Беше приказно! Започнах са си мечтая да имам къща на това място!"

Всичките й близки били против тази промяна. Така - мечтите за един са съкровище, за друг - учудването, което никога не спира. Пътят до къщата, която избрала Силвия, бил кален и труден. Диво и трудно щяло да е за сама жена.

Когато мечтата се загнезди в сърцето ти, тя винаги ще намери път навън, за да се сбъдне. През февруари 2022 Силвия се връща и купува къща точно на тази улица.

"Случайно или не, точно тогава собственикът й обмисляше продажбата и се случи. След това имах много проблеми със съседи. Доста страшно е да се прибирам, когато чакалите вият наоколо още в 17 часа.
Но аз си поех риска!"

Заради многобройните и неуспешни опити да си намери на работа по специалността й маркетинг в Швейцария, решава да се преквалифицира и учи задочно за учителка по английски език.

"В Остров имаха нужда от такава. Така започнах да работя тук от септември. Преподавам и биология, и английски език от втори до седми клас. Учениците ме обикнаха."

С времето Силвия свиква с къщата и я обиква. Много неща ремонтира съвсем сама. За други се надява да се променят във времето и когато спести пари за тях.  

По Коледа тази къща прилича повече на дом от приказките с вълшебен, бонбонен аромат, отколкото на обикновена селска къща. Всичко там е розово - елхата, играчките на нея, фигурката на Дядо Коледа. 

Вижте всички снимки в Галерията.

Все пак, когато имаш мечта в зеницата на окото и в сърцето си, няма как да гледаш на живота в тъмни тонове. Силвия е направила своя избор и изглежда сърцето й бие щастливо в Остров. Защото не е ли това най-верният ритъм? Не само по Коледа...