Преди малко повече от 4 години си отиде актьорът Алън Рикман и милиони почитатели бяха съкрушени. През по-голямата част от последните две десетилетия Рикман участваше във филмите за Хари Потър и изигра ролята на професор Снейп, толкова добре, че никой не може да си представи друг актьор в тази роля.

Но преди да даде образа (и невероятния си глас) на Снейп, Рикман е извървял дълъг път от графичния дизайн, през театъра, до големия екран.

Снимка: Getty Images

Алън Рикман става актьор сравнително късно

За разлика от повечето големи имена в киното, които преследват актьорската кариера от съвсем млади, за Алън Рикман театърът е бил по-скоро хоби. След като завършва училище, той и още няколко негови приятели отварят студио за графичен дизайн и започват сравнително успешен бизнес.

Само след няколко години Алън осъзнава, че графичният дизайн не е професията, която иска да упражнява до края на живота си и се насочва към театъра. Кандидатства и е приет в кралската академия за драматично изкуство, където се обучава до 1974 г., а през това време работи като отговорник по костюмите в театъра.

Алън Рикман като Распутин през 1997 г.
Снимка: Getty Images

Пробивът му като актьор става през 80-те години, когато успехите му в театъра го отвеждат в САЩ. Там започва да играе на Бродуей. Алън Рикман има и няколко малки роли в телевизията, както и няколко неуспешни опита да влезе в киното. Известно е, че актьорът е кандидатствал за роля в „Междузвездни войни“, но не е бил одобрен.

„Умирай трудно“ и възходът на Ханс Грубер

Първата голяма роля в пълнометражен филм за Алън Рикман е в култовия екшън „Умирай трудно“. Там той играе терориста Ханс Грубер, който тормози Брус Уилис в хотел по коледа. "Умирай трудно" става един от най-големите екшън хитове на всички времена и дава силен тласък на кариерата на Брус Уилис. Ханс Грубер пък се счита за един от най-великите злодеи в историята на киното. А най-хубавото е, че светът най-после среща таланта на Алън Рикман.

Алън Рикман във филма "Галактическа мисия" от 1999 г.
Снимка: Getty Images

През следващите години Рикман прави още няколко незабравими роли във филми като „Робин Худ: Принцът на разбойниците“, „Разум и чувства“, „Догма“ и „Галактическа мисия“, но най-важната му роля идва в началото на новото хилядолетие, когато е избран да изиграе най-омразния преподавател в училището на Хари Потър.

Повече за ролята му като Сивиръс Снейп може да прочетете на следващата страница >>>

Хари Потър и ролята, с която Алън Рикман ще бъде запомнен завинаги

Когато започва работата по екранизацията на феноменалните романи на Джоан Роулинг за момчето магьосник Хари Потър, авторката много държи да участва в избора на няколко персонажа, сред които, разбира се, са главните. Тя иска да има думата и за избора на актьор за ролята на Сивиръс Снейп и веднага се спира на Алън Рикман.

Снимка: Getty Images

Ако не сте чели книгите, тук няма да издаваме големия финал, но трябва да имате предвид, че Сивиръс Снейп е един от най-ключовите персонажи в историята, макар и това да не става ясно в началото. Когато започват да подготвят снимките на „Хари Потър и философския камък“ има излезли само 4 от планираните 7 романа и образът на Снейп тъне в мистерия. Единственият човек, който знае голямата му тайна, е авторката, но тя счита, че никой не може да изпълни както трябва ролята на Снейп, без да знае какво е преживял той.

През 2000 г. Алън Рикман научава от самата Джоан Роулинг тайната, която ние, читателите, разбрахме цели седем години по-късно. И около тази информация той изгражда целия образ, който, всеки почитател на книгите ще потвърди, е като излязъл от страниците на книгата.

Снимка: Getty Images

След смъртта на Алън Рикман на бял свят излязоха записки в дневника му, от които става ясно, че актьорът често е спорел с режисьорите за това как трябва да се отнасят с неговия персонаж. Притеснявал се е, че не осъзнават напълно колко е важен за историята.

А след края на снимките за последния филм от поредицата, Рикман публикува отворено писмо до Джоан Роулинг, в която ѝ благодари за всичко, което е направила за него, за почитателите си и за световната литература:

Видях как децата станаха възрастни през годините след онзи разговор с Джоан Роулинг, в който получих малко парченце информация, което ми помогна да разбера, че в образа на Снейп има много повече, отколкото се вижда на пръв поглед. Тя успя да изгради образа по възможно най-добрия начин. Нуждата от истории е древна, но добрата история се нуждае от добър разказвач. Благодаря ти за всичко, Джо!

Алан Рикман в писмо до Джоан Роулинг

Всички почитатели на „Хари Потър“ понесоха тежко смъртта на актьора през 2016 г. Мнозина дори не подозираха, че Алън Рикман се бори с рака и когато загуби битката, хиляди почитатели се стекоха към знаменитата гара Кингс Крос, която е важна част от историята за Хари Потър, за да оставят цветя в негова памет.

И всяка година се връщат там, за да го почетат, защото Рикман беше не само перфектният Сивиръс Снейп, но и един наистина велик актьор.