Преди малко повече от 4 години си отиде актьорът Алън Рикман и милиони почитатели бяха съкрушени. През по-голямата част от последните две десетилетия Рикман участваше във филмите за Хари Потър и изигра ролята на професор Снейп, толкова добре, че никой не може да си представи друг актьор в тази роля.

Но преди да даде образа (и невероятния си глас) на Снейп, Рикман е извървял дълъг път от графичния дизайн, през театъра, до големия екран.

Снимка: Getty Images

Алън Рикман става актьор сравнително късно

За разлика от повечето големи имена в киното, които преследват актьорската кариера от съвсем млади, за Алън Рикман театърът е бил по-скоро хоби. След като завършва училище, той и още няколко негови приятели отварят студио за графичен дизайн и започват сравнително успешен бизнес.

Само след няколко години Алън осъзнава, че графичният дизайн не е професията, която иска да упражнява до края на живота си и се насочва към театъра. Кандидатства и е приет в кралската академия за драматично изкуство, където се обучава до 1974 г., а през това време работи като отговорник по костюмите в театъра.

Алън Рикман като Распутин през 1997 г.
Снимка: Getty Images

Пробивът му като актьор става през 80-те години, когато успехите му в театъра го отвеждат в САЩ. Там започва да играе на Бродуей. Алън Рикман има и няколко малки роли в телевизията, както и няколко неуспешни опита да влезе в киното. Известно е, че актьорът е кандидатствал за роля в „Междузвездни войни“, но не е бил одобрен.

„Умирай трудно“ и възходът на Ханс Грубер

Първата голяма роля в пълнометражен филм за Алън Рикман е в култовия екшън „Умирай трудно“. Там той играе терориста Ханс Грубер, който тормози Брус Уилис в хотел по коледа. "Умирай трудно" става един от най-големите екшън хитове на всички времена и дава силен тласък на кариерата на Брус Уилис. Ханс Грубер пък се счита за един от най-великите злодеи в историята на киното. А най-хубавото е, че светът най-после среща таланта на Алън Рикман.

Алън Рикман във филма "Галактическа мисия" от 1999 г.
Снимка: Getty Images

През следващите години Рикман прави още няколко незабравими роли във филми като „Робин Худ: Принцът на разбойниците“, „Разум и чувства“, „Догма“ и „Галактическа мисия“, но най-важната му роля идва в началото на новото хилядолетие, когато е избран да изиграе най-омразния преподавател в училището на Хари Потър.

Повече за ролята му като Сивиръс Снейп може да прочетете на следващата страница >>>