Би Би Си представи списъка си със 100-те най-вдъхновяващи и влиятелни жени в света за 2020 г. Тази година в класацията бях отличени онези жени, които предизвикват и водят промяната в тези бурни времена, в които живеем.

Списъкът включва Сана Марин, която ръководи коалиционното правителство на Финландия; Мишел Йо, звезда от новите филми за "Аватар" и "Марвел"; Сара Гилбърт, която ръководи изследването на Оксфордския университет за ваксина срещу COVID-19, както и Джейн Фонда, актриса и активистка срещу климатичните промени на планетата.

"Ние като жени лидери можем да покажем, че е възможно да се борим с коронавируса и в същото време да се справим с климатичните промени, да инвестираме в образование и да направим справедливи социални реформи в обществото", казва Сана Марин.

"Планетата се затопля по-бързо, отколкото науката е предполагала. Човечеството е изправено пред екзистенциална криза. Това е колективно решение. Жените разбират това. Жените разбират, че всички ние сме взаимозависими. Те носят тежестта на климатичната криза и са тези, които ни водят към решенията. Нека се надигнем, за да свършим това", казва Джейн Фонда.

"Можем да бъдем достатъчно устойчиви, за да преминем през тази година. Време е да се концентрираме върху това, което наистина има значение: здравето, образованието и добрите взаимоотношения с другите", казва проф. Сара Гилбърт.

Сред 100-те най-влиятелни жени на година признание намира още Светлана Тихановска, главният конкурент на беларуския президент Александър Лукашенко.

"Никога, дори за една секунда, не вярвайте на никого, който ви казва, че сте слаби. Често не осъзнаваме колко сме силни", казва Тихановска.

В една изключителна драматична и динамична година, когато безброй жени по света демонстрираха своята жертвоготовност, за да помогнат на другите, едно име в класацията останана празно в знак на признание - към всички жени по света, който са направили съществен, но незабелязан принос.

Вижте повече за 100-те жени на 2020 г. в различните категориите на класацията - наука, лидерство, креативност и идентичност - в сайта на BBC.