Модното списание „Vogue Португалия“ попадна в центъра на общественото недоволство, след като представи новата си корица, посветена на менталното здраве, пише „Гардиън“.

На нея виждаме гола жена, която е седнала в старовремска вана и две медицински сестри, които я къпят.

Това е една от четири корици на списанието за брой юли-август 2020 г. със заглавие „Лудост“. Спорното изображение разгневи социалните мрежи и експертите по ментално здраве поради две причини – показва институциите са хора с психологически проблеми като много романтични и използва остарелия термин „лудост“.

Португалският модел Сара Сампайо коментира под снимката на списанието в „Инстаграм“, че „този тип снимки са изключителна проява на лош вкус“.

„Рекламирането на естетиката на менталното здраве е много проблематично. Това не е модно, да не говорим за историята на жените и психичните заболявания. Има стотици истории на жени, които са били тормозени точно когато са най-уязвими“, казва клиничният психолог д-р Катерина Александраки.

От редакторския екип на изданието написаха под снимката „Става въпрос за любов, за живот, за нас, за теб, за сега, за здраве. За ментално здраве. Крайно време е.“ Все още няма официален коментар от списанието за негативната реакция.

Вижте още по темата на сайта btvnovinite.bg: