Корицата на новия брой на италианския Vogue носи ясно послание: "Никакви фотосесии не са били необходими за създаването на този брой."

Модното списание няма да включва обичайните си фотосесии в януарския брой, като иска да привлече общественото внимание към необходимостта от предприемане на действия за спасяването с екологичните проблеми на планетата", пише главният редактор Емануеле Фарнети.

Така за първи път в своята история италианският Vogue се отказва от използването на снимки и залага на рисунки и илюстрации, като по този начин поставя креативността в услуга на устойчивостта.

Снимка: VOGUE Italia

Главният редактор на изданието изброява редица факти относно снимането на фотосесиите за един брой (през септември) - около 20 самолетни полета, десетина пътувания с влак, 40 автомобила в готовност, 60 международни пратки, повече от 10 часа осветление за снимките, хранителни отпадъци от кетъринга, найлонови отпадъци за опаковане на дрехите и прочее.

"В глобалния дебат относно устойчивостта има един аспект, който ми е особено скъп: интелектуалната честност. В нашия случай това означава да признаем, че съществува значително въздействие върху околната среда, свързано с публикуването на едно модно списание", споделя Фарнети.

За да се избегнат някои от тези вредни последици за околната среда, от списанието са решили да се откажат от фотосесиите, като януарският брой ще предлага на корицата седем илюстрации от различни художници - всичките на реални модели, носещи дрехи на италианската модна къща Gucci.

Кориците и материалите в списанието са създадени без пътувания или пратки на дрехи, твърди Фарнети.

Това е първата в историята илюстрирана корица на италианския Vogue и доколкото е известно на Фарнети, нито един брой на Vogue "от съществуването на фотографията" не е отпечатан без снимки досега.

Вижте седемте корици в Инстаграм и шапки долу за Vogue Италия!