През 90-те години Джордж Клуни е една от най-големите телевизионни звезди, а днес е сред най-известните актьори на големия екран. Преходът между двете обаче е бил по-труден, отколкото много хора подозират и кариерата на Джордж Клуни почти еприключила в края на миналия век, заради един единствен филм.

Снимка: Getty Images

Джордж Клуни е познат на телевизионните зрители най-вече заради участието си в успешната лекарска драма – „Спешно отделение“. Актьорът има тълпи почитателки и е световен секс символ, но през 90-те години да участваш в сериали не е толкова престижно, колкото е днес и всеки телевизионен актьор мечтае за времето, когато ще направи пробива си на големия екран и ще се превърне в кинозвезда.

Джордж Клуни се надява, че големият му пробив ще е във филма „Батман и Робин“, който излиза през 1997 г. Супергеройският филм има всички „съставки“, за да се превърне в супер хит – Батман е познат и обичан персонаж, филмът е пълен със звезди (сред които Арнолд Шварценегер и Ума Търман) и предвиденият бюджет е астрономически.

Снимка: Getty Images

Резултатът обаче е един от най-слабите филми, правени някога. Провалът на „Батман и Робин“ слага край на филмите за Батман (докато Кристофър Нолън не ги рестартира успешно 8 години по-късно) и оставя черно петно върху филмите по комикси.

Отразява се много зле и на кариерата на Джордж Клуни, както и на самочувствието му. По това време Клуни спори със свои познати дали е възможно да пробиеш в киното, ако си успешен в телевизията и провалът на неговия Батман доказва, че е много трудно. По всичко изглежда, че доктор Рос ще остане най-успешната му роля.

Снимка: Getty Images

За негов късмет няколко години по-късно получава възможност да играе в друг филм. Приемайки ролята, Джордж Клуни залага кариерата си на карта, но не само той. За режисьор на филма е избран Стивън Содербърг, който има няколко провала зад гърба си и това е шансът му да поправи грешките си.

И опитът им се оказва успешен. Въпросният филм е култовият „Бандата на Оушън“, който постига огромен комерсиален успех, а се харесва и на критиците.

Снимка: Getty Images

„Може да се каже, че гърбовете ни бяха притиснати до стената“, сподели Клуни. „Аз още се снимах в „Спешно отделение“ и неуспешно се опитвах да докажа, че може да се направи преход от телевизията към киното. А след „Батман и Робин“ осъзнавах, че имам дори по-голяма отговорност, ако филмът се провали. За щастие Стивън направи един перфектен филм.“

„Бандата на Оушън“ печели близо половин милиард долара от прожекции по света и отваря вратите на Холивуд пред Джордж Клуни. Той обаче никога няма да забрави колко близо е бил до истинския провал.