Холивудският актьор Джордж Клуни сподели, че се чувства "изненадан и натъжен", след като разследване разкри използването на детски труд във ферми за производство на кафе в Гватемала, свързани с "Неспресо", което той рекламира.

Разследването, проведено от британския Channel News 4, показва деца, работещи в шест ферми за кафе в Гватемала - най-големият производител на кафе в Централна Америка.

Фермите, за които се твърди, че използват детски труд, доставят кафе на гиганта "Неспресо", собственост на "Нестле", като Джордж Клуни е посланик на марката.

"Очевидно е, че това ръководство и тази компания все още има какво да направят. И тази работа трябва да бъде свършена", казва носителят на "Оскар" в изявление.

Джордж Клуни, който по време на летните ваканции като дете е работил в тютюневата ферма на семейството си в Кентъки, заяви, че "отлично е запознат със сложните проблеми, свързани с фермерството и детския труд".

"Неспресо", която е със седалище в Швейцария, казва, че добива етично кафето за своите продукти, като в изявлeние на компанията се казва, че в момента разследва твърденията.

"Веднага спряхме закупуването на кафе от всички ферми в региона и няма да възобновим доставките, докато не успеем да разследваме случая и да бъдем сигурни, че не се използва детски труд", заяви Гийом льо Кунф, главен изпълнителен директор на "Неспресо". Официалната позиция на компанията виж тук >>

Разследване на фондация "Томсън Ройтерс" през декември 2019 г. установи, че кафе, произведено с принудителен труд в Бразилия, е получило сертификат и етикет, че не използван робски труд, като впоследствие е продавано на големи марки като "Неспресо".