Холивудската звезда Кевин Спейси ще трябва да плати 31 млн. долара на продуцентската компания, която го уволни от сериала "Къща от карти" след появата на обвинения в сексуален тормоз, е постановил съдия, отхвърляйки жалбата му срещу арбитража.

Решението е последният удар за звездата, която някога беше обявен за един от най-добрите актьори на своето поколение, като идва седмици след като той се яви пред британски съд с обвинение за сексуално посегателство срещу трима мъже.

MRC, продуцентската компания, създала популярната история за политически интриги на "Нетфликс", поиска обезщетение, след като отстрани звездата от главната роля - ход, който ги принуди да преконфигурират шестия сезон на сериала.

През 2020 г. арбитърът нареди на Спейси да компенсира компанията за загубите и разходите, свързани с промяната.

Адвокатите на Спейси твърдяха, че арбитърът е надхвърлил обхвата на правомощията си, като е разгледал определени доказателства при вземането на решение за обезщетение.

Но съдията от Върховния съд на Лос Анджелис Мел Ред Рекана потвърди присъждането на 29,5 млн. долара обезщетение за вреди и останалата част за разходи и такси.

Арбитърът е установил, че Спейси е нарушил договора си заради предполагаемото си поведение, заяви съдията, като отбеляза, че дори ако въпросът не е бил толкова ясен, решението на арбитъра ще остане в сила.

Спейси отрича да е упражнявал сексуален тормоз над когото и да било.

Снимка: Getty Images

Вълната от обвинения, която спря бляскавата кариера на 63-годишния мъж, съвпадна с възхода на движението #MeToo.

Двукратният носител на "Оскар" Спейси се беше снимал в ролята на безскрупулния американски политик Франк Ъндърууд в петте сезона на "Къща от карти", докато обвиненията в сексуален тормоз срещу колеги не бяха оповестени в медиите.

MRC трябваше да пренапише сценария, изключвайки Ъндърууд, главния герой на сериала, и да преработи шестия сезон, съкращавайки го от 13 на осем епизода, пише още БГНЕС.

Миналия месец двукратният носител на "Оскар" Спейси пледира невинен в лондонския съд "Олд Бейли" по четири обвинения в сексуално посегателство срещу трима мъже, в случаи отпреди почти две десетилетия.

Спейси отпътува от дома си в Съединените щати, за да се яви доброволно в британския съд. На по-ранно изслушване адвокатът на Спейси Патрик Гибс заяви пред съда, че клиентът му "категорично отрича да е извършил каквото и да е престъпление по този случай".