Преди малко повече от три седмици загубихме един от най-легендарните актьори на всички времена – Кърк Дъглас, който доживя до забележителните 103 години. Актьорът, най-известен с ролята си в „Спартак“, притежаваше богатство от 61 милиона долара. След смъртта му стана ясно, че почти всички пари ще отидат във фондацията на Кърк Дъглас – 50 милиона долара.

Фондация „Дъглас“ помага финансово на детската болница в Лос Анджелис, детския център „Кърк и Ан Дъглас“ и осигурява пари за стипендията в университета „Свети Лорънс“.

Кърк Дъглас до постер на филма "Спартак"
Снимка: Getty Images

Останалите 11 милиона ще бъдат разделени между 100-годишната му съпруга Ан и тримата му сина Джоел, Питър и Майкъл. Самият Майкъл Дъглас, който е почти толкова известен, колкото баща си, написа: „Той беше легенда, един актьор от Златната ера на Холивуд, който живя толкова дълго. Един благодетел, чиято отдаденост на каузите, в които вярва, вдигнаха летвата за всички нас. Неговият живот беше добре изживян, той подпомагаше обществото и ни завеща филми, които ще се гледат от бъдещите поколения.“

Майкъл Дъглас със съпругата си Катрин Зита-Джоунс
Снимка: Getty Images

Състоянието на Майкъл Дъглас се изчислява на около 300 милиона, но 75-годишният мъж има много, за което да е благодарен на баща си. Големият му пробив в киноиндустрията беше благодарение на филма „Полет над кукувиче гнездо“, който Майкъл продуцира. Той обаче получи правата за екранизация на филма от баща си, който ги е купил няколко години по-рано, но никога не е успял да започне работа по него.