София е мозайка от история с останки от комунистическото, османското и римско минало. Туристическите гидове в столицата споделят, че с това градът предлага различен нюанс на туризма и ни отличава от прекалено популярни туристически дестинации като Амстердам, Барселона и Рим. Явно идва момент, в който хората се изморяват от тях, а и част от местните там не са благоразположени към гостите си, защото искат високите нива на туризъм да поспаднат. У нас не е така и това се усеща веднага. Не можем да отречем и ролята на нискотарифните полети. Чрез тях до нас достигат туристи, които идват без очаквания и често не знаят много за страната ни. Въпросът е дали от място, което им е "по път", София се превръща в любима дестинация.

Стана ни любопитно какви хора посещават София през лятото и решихме да се включим в една туристическа обиколка, за да се запознаем с нашите гости. Избрахме да се присъединим към "Free Sofia Tour", който се организира безплатно 365 дни в година (работят дори и на Нова година) от "Сдружение 365". Можете да се присъедините към тази чудесна обиколка, като си изберете дали да го направите всеки ден в 10, 11 или в 18 ч. Сборния пункт е пред Съдебната палата, а вашият гид ще ви чака с табелка в ръка в уречения час, за да преминете заедно през няколко значими исторически локации в града в рамките на два часа. Ние си припомнихме някои важни моменти от миналото и научихме интересни местни шеги.

Нашият водач е Димитър Димитров и ни очаква с широка усмивка и няколко стикера с черни точки. Тези черни точки не са "наказателни", нито "поощрителни". Те са точно 20 на брой, колкото е и групата на всеки гид, и се раздават на всеки, за да разпознава другарчето си. 

"Ние виждаме в себе си посланици, които искат да оставят на хората възможно най-позитивни и слънчеви впечатления от града ни. Искаме да опознаят историята му и обичаме това, което правим и го правим със сърце всеки ден от осем години. Имали сме обиколки при всякакви условия - както сега се пържим на 30 градуса, така и на минус 20 (смее се). Една зима в 18 часа, на минус 15 градуса, дойде група от около 15 човека и всички останахме доволни въпреки тежките условия. Умеем да се приспособяваме", споделя 26-годишният Митко, докато раздава точките и събира групата.

С какви хора се запознахме и каква беше нашата обиколка

Групата е от около 20 души, които са на различни възрасти и от различни страни. Първата ни спирка е на площад "Света Неделя", точно срещу църквата. Първо Митко ни се представи, разказа ни историята накратко, зададе няколко въпроса за проверка и поощри позналите с "Bulgarian onions" - или билковите лукчета.

Посочва ни църквата "Св. Неделя" и разказва за атентата срещу Борис. Набляга на това, че него го е спасило закъснението и това е отличителна черта за българите. После се разхождаме по-напред и споменава за спасяването на българските евреи и как Борис умело е отлагал, за да спаси животите им (отново нашенска черта). Няколко испанки, на възраст между 20 и 30 години, участваха активно във въпросите на гида. Впечатлиха се от останките на Сердика и "площадът с 4 религии".

Испания

"Това място е изумително – православна църква, католическа катедрала, джамия, синагога, в такава близост. Това наистина е площадът на мира", споделят две момичета, които са тук за уикенда.

Обсъдихме заедно мотото "Расте, но не старее" и всеки знак, като коментирахме лъвчето на герба и левчето в портмонето. Преминахме и към позлатената статуя на София, която е подарък... Преди да пробваме топлата минерална вода до музея на София, откриваме още едни българи с нас.

България

"Нашата приятелка Андреа от Австрия ни е на гости за две седмици и решихме да се включим. Аз съм Теодора и живея в Швейцария от години с децата си. Работя като инженер и се надявам, някой ден да се върна у нас за постоянно", споделя 42-годишната майка на две деца, докато дава боза на приятелката си.

Минаваме през подлезите и си говорим за древния римски път "Виа Диагоналис". Разглеждаме и останките от Сердика в метрото и Митко разказва за ситуацията около откриването им. Посочва кои камъни са нови и кои всъщност са древните. Ние се заговаряме с австрийката Андреа, по път за следващата локация.

Австрия

"Аз съм на 42 и съм тук с дъщеря си и сина си. Дойдох на гости на моята приятелка Теодора. Ще ходим за малко до вашият курорт Банско, а после и на море. Харесва ми, но съм тук от вчера и още нямам много впечатления. Днес пробвах боза и наистина странна", смее се тя.

Разгледахме сградите "близнаци" при бившия ЦУМ, президенството и парламента. Митко ни разказа, как неговия колега Славян, който през лятото на 2017-а в 18 часа е имал туристическа обиколка и е засякъл президента Румен Радев. Той е влизал в президенството с тъмна кола и всички от групата са му помахали. Така колата е спряла и Радев се е снимал с групата.

Запознахме се и с една млада, усмихната дама и нейния приятел Марти.

Германия

"Казвам се Андреа, на 31 съм и идвам в София за втори път. Преди време ме изпратиха тук по работа от банката, в която работя. Не знаех много за страната, но ми хареса. Сега взех и моят приятел Марти за два дни. Не съм ходила в другите български градове, но мисля, че България е много хубаво място. За втори път посещавам и този тур с него и си припомням някои неща, защото не съм много по запомнянето (смее се). Имате богата история."

Нашият гид ни разказва още истории за миналото на сградите около нас, но с такъв ентусиазъм, че възрастен мъж му прави забележка за високия тон. Спрели сме пред президенството и говорим за изискванията към нашите гвардейци – на колко часа се сменят и как трябва да изглеждат. Снимането с тях е възможно, но без да има каквито и да било знаци, защото нашите пазачи си имат пазач в тъмнокафявата кабинка, който няма да се зарадва. А през това време, ние се заговаряме с приятелят на германката Андреа.

Германия

"Както тя каза, на нея и харесва и реши да доведе и мен. Тук съм за кратко, но съм впечатлен от историята, която крие този град. Още си нямам любимо място, но мисля, че площадът с четирите религии ме впечатли най-много. Наистина доста мирно съжителство между различни култури на едно място."

Отиваме при ротондата, за да си поговорим за времената на Сердика и Константинопол. После се насочваме към Народния театър "Иван Вазов". По пътя си говорим с 35-годишната Ашли.

Америка

"Аз съм от щата Айова и съм в България за десет дни. Малко след този уикенд си тръгвам, но реших, че не мога да пропусна посещението на столицата. Инженер съм и бях в командировка в едно наше предприятие в Разград. За страната знаех единствено, че е била част от бившия социалистически блок и нищо друго. Харесва ми, а това което е много различно от моята страна, са заведенията. Тук те работят до късно, а при нас не е така. Освен това имате повече открити места с масички на слънце и целият начин на функциониране е много по-приятен за клиентите от този в САЩ."

При Ротондата
Снимка: Боряна Константинова

Вече сме пред театър "Иван Вазов" и гида ни разказва за Патриарха на нашата литература и неговото почетно място, от което е гледал постановките си. Споменава и слуха около смъртта на Иван Вазов, като после посочва и едно малко ангелче върху сградата. Работниците са си направили шега и са позлатили малък детайл по тялото му.

Холандия

"Казвам се Браян и си правя пътешествие из няколко страни. Полетът и нискотарифните билети ми позволяваха да посетя и тази страна, но не знаех нищо за България, да си призная. Имам две нощувки в "Be my Guest Hostel", но не съм много доволен от него. София ми харесва, хората са усмихнати и доста комуникативни. Бих дошъл отново през следващия си трип."

Минаваме по жълтите павета, за да стигнем до църквата "Света София". Гидът ни споделя как някои негови познати от София са си откраднали едно паве за спомен. След емблематичната църква насочваме поглед към храм-паметника "Александър Невски" и българската благодарност за помощта през руско-турската освободителна война. За жалост нашата православна катедрала вече не е най-голямата на Балканите, защото сръбските братя построиха по-голяма.

Митко отбелязва две важни неща: "Българите се отблагодаряват и днес (имаме метростанция "Европейски съюз" в знак на благодарност за финансирането от ЕС при строежа), както и това, че Балканските страни винаги се състезаваме помежду си (така се появява катедрала "Св. Сава" в Сърбия, която е с 2-3 см по-висока от нашата)". С нас има възрастна двойка сърби, мъж и жена на около 50 години, които се шегуват с гида ни.

Сърбия

"Аз съм Брана, а мъжът ми е Мирко. Тук сме на ваканция и идваме вече няколко пъти в България. От два дни сме в България и ще ходим до Банско. Харесва ни кухнята, забавленията и природата. Радваме се, че сме съседи."

Обиколката ни приключи и си поговорихме с Митко. Той сподели, че най-много чужденци идват от Испания, следвани от Великобритания, а има и много холандци, гърци, турци и италианци... Сдружението си е направило собствено проучване и така са решили да създадат група с водач на испански. Тя събира около 20 човека и се провежда три пъти седмично.