Леонардо ди Каприо е дарил средства на хуманитарни организации, подкрепящи Украйна - въпреки че по-рано разпространената новина, че холивудската звезда е дарила 10 млн. долара, се оказа невярна, съобщава ABC News.

През последните дни в интернет се появиха редица публикации, че Ди Каприо е дарил 10 млн. долара на организация в полза на Украйна, като в съобщенията се казва още, че това е родната страна на баба му по майчина линия, която "била родена в Одеса".

Но информацията както за дарението, така и за произхода на баба му е неточна, заявява близък източник до Ди Каприо, който е пожелал анонимност, тъй като не е бил упълномощен да говори публично по въпроса.

Ди Каприо обаче е дарил средства на хуманитарните организации CARE International, Международния спасителен комитет (IRC), Върховния комисариат на ООН за бежанците (UNHCR) и Save the Children International в подкрепа на Украйна, казва източникът, като не посочва какви са били предоставени суми от страната на актьора.

Леонардо ди Каприо се срещна с Владимир Путин през 2010 г. по време на конференция в Санкт Петербург за сибирския тигър, който е застрашен от изчезване вид. Откровен защитник на околната среда, Ди Каприо е посланик на мира към Върховния комисариат на ООН за бежанците.

Хелене Инденбиркен - бабата по майчина линия на 47-годишният актьор е родена в Русия под името Йелена Степановна Смирнова, но емигрира с родителите си в Германия през 1917 г. Тя умира на 93-годишна възраст през 2008 г. Самият Ди Каприо в интервю през 2003 г. се определя като "полуруснак" и казва, че двама от покойните му баба и дядо са руснаци.

Въпреки това в англоезичната Уикипедия към днешна дата пише, че Хелене Инденбиркен е германска гражданка от украински произход, докато в немската и българоезичната Уикипедия информацията гласи, че "бабата на Леонардо по майчина линия Хелена Индербиркин, родена като Елена Смирнова (1915 – 2008) била руска емигрантка в Германия". 

  • Шон Пен е обмислял да "хване оръжието", за да се бие с руснаците в Украйна
  • "Великден заедно": Над 20 музикални и визуални артисти се включват в благотворително събитие за украинските бежанци
  • Холандци създадоха лалета с цветовете на Украйна
  • Победителите в "Евровизия" Maneskin с песен в подкрепа на Украйна
  • "Пинк Флойд" с първа нова песен от 28 години насам - в подкрепа на Украйна
  • Помните ли момиченцето в червено от "Списъкът на Шиндлер"? Днес тя помага на украински бежанци
  • "Умора на материала" - чешки автор повдига завесата към ужасната истина за бежанците
  • Кръщене по време на война: малката Саломе
  • Жерар Депардийо осъди "безумните и неприемливи ексцесии" на Путин в Украйна
  • Войната в света на деца: братчета нарисуваха 54 камъчета за Украйна