Искате ли да видите разголена жена? Няма проблем, защото интернет е пълен със снимки на оскъдно облечени жени. Всъщност има толкова много подобни изображения в онлайн пространството, че за изкуствения интелект изглежда изобщо не е трудно да предположи, че жените просто не обичат да носят много дрехи, пише колумнистката на "Гардиън" Алма Махдави.

Това е съкратено обобщение на резултатите от ново изследване върху алгоритмите за генериране на изображения. Изследователите са подали на тези алгоритми (които автоматично довършат изображения) снимки на мъж, които са кадрирани до врата му. 

Резултатите сочат, че в 43% от случаите, когато изображението е автоматично завършено от изкуствения интелект, то мъжът е облечен в костюм. Когато на същия алгоритъм е била подадена идентично кадрирана снимка на жена, той автоматично я завършва в 53% от случаите така, че тя носи силно изрязан потник или бикини. 

По някаква причина изследователите решават да подадат на алгоритъма снимка на Александрия Окасио-Кортес - конгресмен от Демократическата партия в САЩ, като установяват, че изкуственият интелект също автоматично генерира нейното изображение по бикини. След повдигане на етични опасения в Туитът, изследователите премахват компютърно-генерираното изображение на Кортес по бикини от изследователския документ.

Защо се стига дотам, че алгоритъмът представя по бикини дори известна личност в сферата на политиката като Александрия Окасио-Кортес? Изкуственият интелект просто се "учи" как изглежда типичната жена, извличайки данни данни от интернет, където се съдържат много снимки на полуголи жени. 

Така проучването идва като поредното напомняне, че изкуственият интелект често стига до пристрастия, предразсъдъци и дискриминация, вече "заложени" му от човешката активност в интернет. Но тъй като алгоритмите контролират и ще контролират все по-голяма част от живота на човечеството, това може да бъде проблем с огромни последици в реалния свят.

Александрия Окасио-Кортес
Снимка: Getty Images

Компютърно генерираното изображение на Александрия Окасио-Кортес по бикини е само върхът на айсберга - интернет скоро ще стане непоносимо място за жените, ако не започне да се говори за склонността и пристрастията, на които се учат алгоритмите за генериране на изображения. 

Изкуственият интелект не само счита, че жените трябва да бъдат по бикини, той намира широко приложение - от дигитални платформи за интервюта за работа, редактиране на снимки, писане на статии, както и за създаване на огромни количества  фалшиво порно с реалистично пресъздадени образи.