Откакто свят светува хората разказват истории. Не, защото не могат да живеят без да го правят, а защото, когато споделят, същевременно слушат, размишляват и научават. С други думи – непрекъснато се самоусъвършенстват. За да разберете повече защо е полезно да пишете, прочетете следващите три причини, които нямаше как да не забележим.

1. Пишете, за да научите

Трябва да разберете, че мозъкът ни иска и има нужда да знае повече. Когато пишете, вие се съсредоточавате върху дадена тема много повече, отколкото ако я обсъждате гласно. Така можете да достигнете до много по-задълбочени разсъжения, които дори да ви изненадат. Друга позитивна страна на писането е, че развива въображението, изказа и самочувствието ви.

2. Пишете, за да се почувствате по-добре

Лоши неща се случват всеки ден. Понякога се случват и на нас. За да се отърсим от тях обаче, често ни трябва дълго време, подкрепа от семейство и приятели и най-вече покой. Но какво ще си помислите, ако ви кажем, че писането може генерално да забърза този процес и то съвсем безболезнено? Всъщност е доказано, че творческото изразяване на чувства и мисли помага за понижаването нивата на стрес, което е изключително благоприятно при хора, които скоро са преживели травма, от която не могат да се отърсят. Други ползи, които бихте изпитали са понижаване на кръвното налягане, придобиване на по-добро настроение, подобряване на функционалността на белите дробове.

3. Пишете, за да унищожите стреса

Писането поставя нещата в перспектива, което значително ни помага да се справим с проблемните ситуации. Ако поначало сте по-скоро изнервени, или просто множеството ви задължение ви изкарват извън нерви, извадете един лист и напишете това, което ви притеснява. Когато проблемът спре да бъде абстракция, която просто се мотае из мозъка ви, много по-лесно можете да възприемете, че решение винаги има. Така едновременно понижавате нивата на стрес, подобрявате настроението си и ставате по-организирани.

Ако смятате, че е добра идея започнете да си водите личен дневник. И не, не е глупава идея – дневник би ви дал възможност да се справите с проблемите си много по-бързо и ефективно, отколкото ако оставите притеснението да ви яде отвътре. Ако пък не мислите, че дневникът е най-доброто решение за вас, предлагаме ви всеки ден да си намисляте и изписвате цел, която да опитвате да изпълните. Пробвайте – никога не знаете кое от тези неща би ви направило по-добър човек.