Те са съученици, приятели, колеги, партньори – винаги заедно. Доказват професионализма си „Сблъсък“, „Мюзик Айдъл“ и „Това го знае всяко хлапе“, а в последните години разбиват всяка възможна конкуренция на малкия екран с „Фермата“, ненапразно наречена най-българското риалити. Съвсем скоро, Иван Христов и Андрей Арнаудов ще представят и първия си сериал („Слънчев бряг“), а междувременно двамата застават зад благородната кауза „Да изчистим България заедно“, която на днешния 15 септември стана за първи път част от най-голямата гражданска инициатива в света – World Clean Up Day 2018. Пред Ladyzone двамата отговарят на въпроси, свързани с най-мащабната доброволческа инициатива, чиито организатор е bTV.

150 държави чистят заедно днес. Какво означава това за вас?

Иван: Означава, че има и смислени тези, които да обединяват народите по света. И показва, че не само Фейсбук и Инстаграм могат да ни обединяват.

Андрей: Хубаво е, че събитието има такъв мащаб, но много по-важно за всеки от нас е България да е чиста. Убеден съм обаче, че хората навсякъде по света  узряват за  това, че сами трябва да носят отговорност за това да живеят на по-нормални и цивилизовани места.

Винаги съм се дразнел на една национална черта – до вратата на нашия дом да е чисто, а извън него – да не се интересуваме. Аз лично съм чистил входа на кооперацията, в която живеех, защо се дразнех, че много хора цапат, а никой не чисти.

Кои са любимите ви места в България и има ли там нужда от почистване?

Иван: Нямам конкретно любимо място, но всички места, на които обичам да ходя – и Витоша, и седемте рилски езера, и Банско, има огромна нужда от почистване. Винаги има сметище, което е в близост до мястото, което харесвам.

Андрей: Имам много любими места. Обичам Пирин и ми прави впечатление, че хората са се научили да пазят чистота, но винаги може да е по-чисто.

Достатъчно чиста ли е България според вас?

Андрей: По-чиста е отпреди 10 години. Най-голяма нужда от почистване имат междублоковите пространства в градовете. Като че ли, централните части и малките населени места са в добро състояние, за разлика от кварталите.

Иван: Според мен нужда от почистване имат всички места – като започнем от центъра на София, където шофьорите си изхвърлят пепелниците директно от колата, минем през крайните квартали – където боклука се изхвърля от прозореца, и стигнем до райски кътчета, където само един поглед встрани е достатъчен за да видиш купища с боклуци.

Вие самите какво правите, за да е по-чисто около вас?

Андрей: На първо място, опитвам се да не цапам, което не е малко. Имал съм дори скандали по улиците с хора, които си изхвърлят боклуците. Това ми се е случвало и на мен самия, но винаги ме е хващал голям срам.  

Иван: Аз събирам всеки отпадък, който ми се изпречи на пътя – независимо дали е мой или на друг. Знам, че мога да влияя на децата ми. Затова се опитвам под формата на игра или забавление да им обръщам внимание на това, че трябва да поддържат чисто – както вкъщи, така и навън.

Подценяваме ли проблемите с околната среда?

Иван: Подценяваме ги, но това е в световен мащаб. Затова кампанията „Да изчистим България заедно“ е хубава, въпросът е доколко сме склонни да чуем какво ни призовава тя.

Андрей: Темата за опазването на околната среда и темата за чистота не съвсем едни и същи. В България за околна среда се изказва куцо и сакато. Като хора, които не сме компетентни по темата, просто трябва да пазим чисто.

Чистенето е само едно от нещата, които правим, за да подобрим качеството на живота? Какво друго трябва да направим, за да живеем по-добре?

Иван: Ако излезем от конкретиката на чистенето и влезем в принципа, а именно – да създаваме за себе си и за околните една нормална среда, кампанията „Да изчистим България заедно“ може да ни помогне за всяка част от нашия живот.  

Андрей: Трябва да се научим да спазваме правилата, защото ние не обичаме да спазваме правила за нищо.