Интервю на театралния режисьор Иван Добчев, дадено за сайта "Площад Славейков", предизвика бурни обсъждания в социалните мрежи. Разговорът с Добчев е по повод главоломния успех на възпитаничката му Мария Бакалова.

Бургазлийката, която получи номинация за "Златен глобус" за ролята си в "Борат 2", завършва неговия клас в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" през 2019 г.

Особено възмущение у мнозина предизвикаха думите: "Не е неопитна, напротив, с тези неща много бързо се трупа опит." и "Да се слагаш - на мъже или на публиката."

В коментар за Ladyzone Иван Добчев потвърди, че е чел интервюто, в което казва всичко това, и застава зад думите си. Той не обича "Фейсбук" и не знае за реакциите.

За Бакалова казва, че не му е била любимка. "Не съм очаквал друго, ръкопляскам ѝ със снизходителна усмивка."

Известният правозащитник Юлияна Методиева пише: "Вчерашното интервю на рейтингов режисьор е достатъчно скандален повод да преговорим какво е женомразството и има ли то почва у нас."

"Вместо радост и възхита към таланта на Мария, от психиатричните бездни на Добчев се разнасят следните думи по нейн адрес за театралните й изяви в миналото „Тя играеше жена, която се държи екстравагантно с тялото си и с онова , което има като еротика в своята природа“.“Помогнахме й да прочете книги, които не би прочела никога“, продължава Методиева.

Иван Добчев заяви пред нас, че няма омраза към жените в думите му за книгите, които Бакалова би прочела.

"Няма омраза или каквото и да е било друго. Просто моите студенти четат един списък книги - Достоевски, Фокнър и др. - към които човек не би посегнал, ако не е препоръката на негов преподавател."

Реагира и кинокритикът Деян Статулов, който написа в коментар: "Не вярвам високото изкуство да върви с просташки тон и публично унижение на бивша възпитаничка."

Елисавета Белобрадова (Letiashatata Kozzila Erato) също атакува Добчев: "Изказването на господин Добчев е просташко, ad hominem и напълно ирелевантно на ситуацията. От него прозира бедност и завист, а и безсилие. Защото когато един мъж не може да каже нищо друго за една жена, казва или че е мръсница, или че е толкова грозна и стара, че не става за мръсница."

Според режисьора играта на Бакалова цели да "слиза към публиката, а не да я качва нагоре. Тя гъделичка най-низките усещания."

Той смята, че подходът на Мария "е присъщ на тези, които искат бързо да успеят".

За финал припомняме и мнението на аниматора Тео Ушев, публикувано на 19 декември 2020 г.:

"И моите 50 стотинки по темата с Мария Бакалова и Борат. Още преди месеци написах тук, че нейната роля във филма е може би най-значителния акт, който български артист е правил някога. [..] Бакалова ми напомня на Мая Новоселска или Вяра Коларова, неоспорими таланти. Тя има едно от най-важните качество за един актьор - превъзмогва суетата. Тя "обслужва" идеята. Тя се хвърля със всички сили да брани концепцията."