Преди 2 седмици въоръжен младеж в САЩ нахлу в начално училище и уби 19 деца и двама учители. Ужасяващото престъпление за пореден път повдигна един от най-щекотливите въпроси в Америка – трябва ли законите по отношение на притежаването на оръжие да се променят.

Отговорът изглежда елементарен – в Съединените щати има най-много случаи на стрелба в училище. Ако вземем всички подобни инциденти по света, те пак са значително по-малко от тези в САЩ. Същевременно обаче според конституцията на страната, правото да притежаваш оръжие е гарантирано. Втората поправка в конституцията, приета през 1791 г. гласи, че „правото на хората да съхраняват и носят оръжие не ще бъде ограничавано“.

Актьорът Матю Макконъхи настоява това право да бъде ограничено, за да не се стига никога отново до инциденти като този в Ювалди, който ужаси целия свят.

Не само Макконъхи е на това мнение. Ето кои други звезди настават за по-строг контрол над оръжията.

Риана

Снимка: Getty Images

През 2019 г.в град Ел Пасо в Тексас мъж уби 23 човека. Тогава президентът Доналд Тръмп се обяви срещу по-строг контрол на оръжията и заяви, че душевно болен е убил хората, а не оръжието му. Това разгневи певицата Риана, която написа в социалните мрежи:

„Представете си свят, в който е по-лесно да се сдобиете с автомат „Калашников“, отколкото с кредитна карта. Представете си свят, в който строят стена, за да задържат терористите В Америка.“

Крис Рок

Снимка: Getty Images

Комикът Крис Рок също смята, че трябва да се направи нещо по въпроса, но неговото решение е малко по-различно:

„Не ни трябва контрол над оръжията“, каза той. „Трябва ни контрол над патроните. Един патрон трябва да струва пет хиляди долара. Така вече няма да има случайни жертви. Ако някой бъде застрелян, всички ще си кажем, че явно трябва да е извършил нещо много лошо, за да получи куршум за пет хиляди долара в з*дника.“

Майли Сайръс

Снимка: Getty Images

Певицата Майли Сайръс заяви позицията си с тениска, на която пише „Защитавайте децата, а не оръжията“.

Леброн Джеймс

Снимка: Getty Images

Баскетболистът Леброн Джеймс, който е и актьор (замести Майкъл Джордан в „Космически забивки“) също е на мнение, че правата за притежаване на оръжие трябва да се ограничат.

„Няма място за оръжия“, написа той, след като малко дете беше застреляно в Кливланд и друго в Орегон през 2015 г. „Ясно е, че не могат да се премахнат всички оръжия, няма как да стане. Но ако има правила и наказания, хората ще се замислят дали да носят оръжие.“

Стивън Кинг

Снимка: Getty Images

Краля на ужасите Стивън Кинг също е противник на прекалено либералните правила за притежаване и носене на оръжие.

„Контрол на оръжията още сега!“, написа той в Туитър. „Избиването на невинни хора трябва да спре.“

Джордж и Амал Клуни

Снимка: Getty Images

През 2018 г. Джордж Клуни и съпругата му Амал дариха половин милион долара на организация, която настоява за по-строг контрол на оръжията. „Животът на децата ни зависи от това“, написа тогава актьорът.

Тези имена едва ли ви изненадват, но сред звездите, които се обявяват срещу прекалено многото оръжия по американските улици, са и някои от най-консервативните актьори в Холивуд.

Клинт Истууд

Снимка: Getty Images

Големият актьор и режисьор е лицето на американския каубой. Самият той е любител на огнестрелно оръжия, но това не му пречи да е на мнение, че притежаването им трябва строго да се контролира.

Клинт Истууд отстоява тази теза още от 70-те години на миналия век, въпреки че в интернет има много фалшиви твърдения, според които той също защитава свободното притежаване на оръжия.

Силвестър Сталоун

Снимка: Getty Images

Може би ще се изненадате, че сред привържениците на ограничаването на свободата за притежаване на оръжия е и самият Рамбо.

През 1998 г. един от най-добрите му приятели е застрелян и Сталоун се превръща в един от най-големите противници на Втората поправка в конституцията“

„Не живеем преди 200 години и вече не се нуждаем от тази поправка“, каза той в интервю. „Няма такова нещо в останалата част от света, защо ние трябва да го имаме. Докато правителството не прибере всяко едно оръжие, това е, което ни очаква. Живеем в средновековието.“

Кевин Костнър

Снимка: Getty Images

Звездата от „Танцуващият с вълци“ е любител на оръжията, но въпреки това смятам, че законите трябва да се променят.

„Аз притежавам оръжия, но се надявам, че ще има по-строги правила за това. Подкрепям ги изцяло.“

Мел Гибсън

Снимка: Getty Images

Въпреки че Холивуд поомекна, Мел Гибсън продължава да е черната овца на филмовата индустрия. Може би ще се изненадате обаче, че звездата от „Смъртоносно оръжие“ не е привърженик на пушки и пистолети.

Мел Гибсън направи голямото си завръщане в Холивуд именно с филм, които проповядва пацифизъм. „Възражение по съвест“ разказва за войник, който отказва да вдигне оръжие по религиозни причини, но участва в една от най-тежките битки през Втората световна война.