Шведската екоактивистка Грета Тунберг е получи нова хуманитарна награда, която е на стойност 1 млн. евро, съобщава Би Би Си.

17-годишната основателка на движението School Strike for Climate (Училищна стачка за климата, позната още като Петъци за бъдещето) е спечели хуманитарната награда "Гулбенкиян" (Gulbenkian Prize for Humanity).

Журито на приза определи Грета Тунберг като "една от най-забележителните фигури в наши дни".

Грета Тунберг казва, че ще дари паричната награда за благотворителни проекти, които се борят с "климата и екологичната криза".

Освен че е носителка на титлата Личност на годината на списание "Тайм" през 2019 г., Грета Тунберг е номинирана два пъти за Нобелова награда за мир.

"За мен е изключително чест да получа хуманитарната награда "Гулбенкиян", каза Тунберг в отговор на новината.

"Ние сме в климатична криза и моята фондация ще дари възможно най-бързо всички наградни средства от 1 млн. евро за подкрепа на организации и проекти, които се борят за устойчив свят", допълни Тунберг.

Наградата, която се присъжда всяка година, има за цел "да признае хора, групи от хора и/или организации от цял ​​свят, чийто принос за смекчаване и адаптиране към последиците климатичните промени се откроява с неговата иновативност, оригиналност и въздействие".

Председателят на журито на наградата Хорхе Сампайо аплодира способността на подрастващите да мобилизират по-младото поколение, като добави: "Упоритата й борба за промяна на статуквото, която продължава, я прави една от най-забележителните фигури в наши дни".

Журито изтъкна и нейната "харизматична и вдъхновяваща личност".