Майката на Грета Тунберг разкри за изключителната трансформация на нейната дъщеря от 11-годишно момиче до най-разпознаваемия глас в света в борбата с климатичната криза.

В емоционален разказ Малена Ерман споделя как Грета е била диагностицирана с аутизъм, но еко активизмът е помогнал на Тунберг да преодолее хранителното разстройство, от което е страдала.

Ерман споделя за първите признаци, че по-голямата й дъщеря не се чувства добре в книгата "Къщата ни гори: сцени от едно семейство и една планета в криза" (Our House is on Fire: Scenes of a Family and a Planet in Crisis), написана от цялото семейство Тунберг.

"Тя бавно изчезваше в някакъв мрак", спомня си Малена Ерман.

"Спря да свири на пиано. Спря да се смее. Спря да говори. И спря да се храни", споделя майката на Грета Тунберг.

Малена Ерман
Снимка: Getty Images

Известната шведска оперна певица и съпругът й – актьорът Сванте Тунберг, започват да се борят, за да се справят с мълчанието на дъщеря им, която отказа да ядат всичко, освен малки количества ориз, авокадо и ньоки.

Така само за два месеца Грета губи 10 кг от теглото си и е на прага да бъде приета в болница, преди в живота й да настъпи обрат. Когато Тунберг се връща на училище, баща й разбира, че е тормозена.

"Училището не е съчувстващо", пише Ерман. "Разбирането им за ситуацията е различно. Това е по вина на Грета, смята училището."

След като възстановява теглото си в известна степен, Тунберг посещава психиатри, като е диагностицирана с високо функциониращ аутизъм, което Ерман описва като Аспергер, както и обсесивно-компулсивно разстройство.

Повратен момент в живота на Грета и ангажираността й към климатичната криза настъпва по време на филм, който гледа в клас, за замърсяването с боклуци на океаните и "острова от пластмаса" в южната част на Тихия океан. След като гледа филма, Тунберг е завладяна от тревога, докато другите са ентусиазирани от разказите за пътуването на учителя по света.

"Грета не можа да се примири с нищо от това, което току-що беше видяла", пише майка й. "Тя видя това, което останалите не искахме да видим. Сякаш можеше да види нашите емисии въглероден диоксид с просто око."

През лятото на 2018 г. Тунберг започна първата си петъчна стачка в училище, като застава с домашно изработена табела пред кабинета на шведския премиер.

Когато към нея се присъединяват и други еко активисти, баща й се опитва да я убеди да се прибере вкъщи, осъзнавайки емоционалния път, който я очаква. Но тя отказа и прекараното време с останалите активисти има неочакван ефект върху нея.

На третия ден активист на "Грийнпийс" предлага на Грета няколко веган тайландски нудли. "Тя си хапна малко. И още малко. Никой не реагира на случващото се. Защо те биха... Грета продължи да се храни. Изяде не само няколко хапки, но почти цялата порция."