Актрисата Гал Гадот отбеляза един от най-важните възпоменателни дни за евреите по света - Йом Ашоа (יום השואה) – Ден на възпоменание на жертвите на Холокоста. Тя разказа за дядо си, който е един от оцелелите след ужасните събития от втората световна война.

„Това е дядо ми Ейбрахам Вайс, който беше роден като Адолф Вайс, но промени името си след войната по разбираеми причини“, написа актрисата, която изпълнява главната роля в „Жената чудо“.

Мъжът е роден в Чехословакия и остава полусирак, когато баща му е мобилизиран в армията и никога не се връща. Ейбрахам остава да живее с майка си и брат си Бенджамин (или Вениамин).

Снимка: istockphoto.com

„След дълго пътуване с влак до Аушвиц, притиснат от огромен брой хора, натъпкани във вагон, той е бил отделен от майка си и по-малкия си брат. Никога не ги е видял отново.“

Над милион души, изпратени в концентрационния лагер Аушвиц, никога не го напускат. Това е най-смъртоносният нацистки концентрационен лагер.

Снимка: istockphoto.com

“На 13 години той се превърна в сирак, борещ се всеки ден за оцеляването си. Не мога да си представя какво е видял и ужасите, през които е преминал“, допълва Гал Гадот. „В продължение на години той не говореше за това. Чак след като баба ми почина, той осъзна колко е кратък животът и колко е важно да разкаже историята, за да не се повтаря историята.“

Гал Гадот е родена в Израел. Тя започва да се снима в американското кино през 2009 г. и през 2017 г. става световноизвестна с филма „Жената чудо“. Последно я гледахме в екранизацията по „Смърт край Нил“ на Агата Кристи.