Динята е голям плод и в повечето случаи няма как да бъде изядена наведнъж. Добрата новина е, че може да издържи от четири до седем дни, ако се съхранява правилно и се поддържа в максимална свежест. Нещо, което е по-лесно, отколкото си мислим – достатъчно е просто да я охладим възможно най-скоро след разрязването и ограничим излагането ѝ на въздух.

Поддържането на оптимална свежест започва с избора на перфектната диня в магазина. Важно е да я огледаме за несъвършенства, като порязвания или дупки, които биха позволили на въздуха - а впоследствие и на бактерии, да проникнат в плода.

След като пренесем динята си у дома и я нарежем, неизползваните порции трябва незабавно да се покрият и да се приберат в хладилник. Кислородът и стайната температура ускоряват разграждането на плода.

Начинът, по който трябва да покрием динята преди съхранение, зависи от начина на нарязване. По-големите резени могат да бъдат плътно опаковани с найлоново фолио, докато по-малките кубчета е достатъчно да поставим в херметически затворени контейнери. Целта е да ограничим максимално излагането на въздух.

Нарязаната диня може безопасно да се съхранява в хладилник, при температура между 3 и 0 градуса - условия, които запазват вкуса и текстурата. Поставянето във фризер прави месестата част кашеста и променя вкусовите качества.

Коя част от хладилника е най-подходяща за съхранение на нарязана диня?

Въпреки че опакованата диня може да се постави навсякъде в хладилника, разположението увеличава максимално свежестта.

  • Долните рафтове са идеални за целта, тъй като студеният въздух, който е по-плътен, пада надолу 
  • Задните рафтове – зоните, които са най-отдалечени от температурните колебания, предизвикани от отварянето и затварянето на вратата

Температурата не е единственото нещо, което прави местоположението важно – „съседите“ на динята също влияят на нейната дълготрайност. Дините са чувствителни към етилен, газообразен растителен хормон, който се съдържа в много плодове като ябълки, пъпеши, праскови, както и узрелите домати, банани и чушки.

И дори динята да е плътно опакована, наличието на малка цепнатина в найлона може да я изложи на влиянието на етилена, съкращавайки срока на съхранение.

Затова, за да бъдем възнаградени с прясна диня възможно повече дни, важно е да изберем най-хладната зона на хладилника, далеч от плодове, произвеждащи етилен, обобщава Тhe Daily Meal.

Как и кога да ядем плодове за да извлечем максималните ползи от тях - вижте във видеото:

Последвайте ladyzone.bg във FACEBOOK

Последвайте ladyzone.bg в INSTAGRAM

Последвайте ladyzone.bg в ТIKTOK